DASK deprem bölgeleri!
DASK deprem sigortası için ödenmesi gereken bedelde önemli bir faktör olan DASK deprem bölgeleri ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...
DASK deprem bölgeleri!
Zorunlu deprem sigortası olan DASK için yıllık bedeller ödeniyor. DASK için ödenmesi gereken bedel ise her sene yeniden yapılan düzenlemelere ve sigortanın yapılacağı konut ile ilgili hususlara göre değişkenlik gösteriyor.
DASK sigortası ücretleri konutun yer aldığı deprem bölgesine ve yapısal özelliklerine göre değişkenlik gösteriyor. Deprem riski yüksek olan bir bölgedeki DASK bedeli ile riskin az olduğu bölgedeki DASK bedeli birbirinden tamamen farklı oluyor. Peki bunun hesaplaması nasıl yapılıyor, diyorsanız hemen yanıtlayalım.
Yukarıda hesaplamaların konutun yapısal özelliklerine göre de değiştiğini belirtmiştik. DASK hesaplamaları için konut yapı tarzlarına göre tarifeler belirleniyor. Bu tarifelere ve konutun yer aldığı DASK deprem bölgesine göre hesaplama yapılıyor.
Ülkemizde 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 tarife fiyatı bulunuyor.
2013 yılında düzenlenen tarife ve talimatlar aşağıda sıralanıyor;
-DASK sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri;
* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL
* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL
* Diğer Yapılar: 260 TL
-DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar..
* Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44
* Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50
* Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58
DASK deprem bölgeleri..
1. derece deprem bölgeleri:
İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale.
2. derece deprem bölgeleri:
İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı, Çorum.
3. derece deprem bölgeleri:
Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya, İçel.
4. derece deprem bölgeleri:
Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adana.
5. derece deprem bölgeleri:
Aksaray, Konya, Karaman, Niğde.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com