14 / 05 / 2024

DASK, ev sahiplerine daha yüksek teminat sağlamak için azami tutarı yükseltiyor!

DASK, ev sahiplerine daha yüksek teminat sağlamak için azami tutarı yükseltiyor!

DASK, zorunlu deprem sigortası primlerini altı ay önce iki katına çıkarmıştı. Şimdi ise, ev sahipleri için azami teminat tutarını belirlemek için adımlar atmaya başladı. İşte, DASK'ın kararı, ev sahiplerini doğrudan etkileyecek.



Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük depremin ardından DASK, hızla hasar tazminatı ödemelerine başladı. 11 ilde 519 bin hasar dosyası açıldı ve 30 Nisan 2023 itibarıyla tüm ödemeler tamamlandı. Şu ana kadar toplamda 23.5 milyar TL hasar ödemesi yapıldı.

Ancak vatandaşlar, DASK'ın ödediği hasar tazminatlarının yetersiz olduğunu dile getirdi. Bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte DASK, 6 ay önce iki katına çıkardığı zorunlu deprem sigortası için azami teminat tutarlarında bir revizyon yapma kararı aldı.

DASK, her yıl artan yapı maliyetlerini dikkate alarak azami teminat tutarını güncellemekte. Kasım 2022'deki son değişiklikle birlikte metrekare birim maliyet 1,508 TL'den 3,016 TL'ye çıkarıldı ve 2023 için azami teminat tutarı 640,000 TL olarak belirlendi. Ancak enflasyon ve inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle, henüz 6 ay geçmesine rağmen bu tutarın yetersiz olduğu görüldü.

Eğer düzenleme yapılırsa, DASK'ın vereceği en yüksek teminat tutarı 640,000 TL'den 1,280,000 TL'ye çıkacak ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bugün itibarıyla 100 metrekarelik bir ev için belirlediği inşaat maliyetlerine yaklaşmış olacak.

DASK, ev sahiplerinin deprem riskine karşı daha güçlü bir koruma sağlamak amacıyla sigorta teminatlarını iki katına çıkararak önemli bir adım atmış olacak. Bu değişiklik sayesinde ev sahipleri, olası deprem hasarlarına karşı daha sağlam bir maddi güvenceye sahip olacaklar.


Geri Dön