30 / 04 / 2024

DASK Simav Depremi'nde 1.5 milyon TL ödeme yaptı!

DASK Simav Depremi'nde 1.5 milyon TL ödeme yaptı!

Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK),  Kütahya 'nın Simav ilçesinde depreminde hasar gören bin 100 Zorunlu Deprem  Sigortalı konuttan 375 'ine yaptığı tazminat ödemesinin toplamda 1,5 milyon liraya  ulaştığı bildirildi



Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK),  Kütahya 'nın Simav ilçesinde depreminde hasar gören bin 100 Zorunlu Deprem  Sigortalı konuttan 375 'ine yaptığı tazminat ödemesinin toplamda 1,5 milyon liraya  ulaştığı bildirildi.
                DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada,  Simav 'da, 19 Mayıs 'ta meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem ve artçı şokların  Zorunlu Deprem Sigortalı konutlarda oluşturduğu hasarın karşılanması için  ödemelere devam ettiklerini belirtti.
                İlk depremin ardından hasar eksperlerini hızla bölgeye yönlendirerek  hasar tespiti gerçekleştirdiklerini ve 1 Haziran itibariyle tazminat ödemelerine  başladıklarını ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:
                'Bugün itibariyle hasar oluşmuş bin 100 sigortalı konutumuzdan 375 'ine  1,5 milyon lira tutarında hasar ödemesi yapılırken, diğerleri için çalışmalarımız  devam ediyor. DASK 'ın hasar yönetimindeki bu performansı, kuruma duyulan güveni  artırmıştır. DASK 'ın deprem hasarını yönetmedeki etkinliği ve hasar ödemesindeki  hızı, henüz sisteme dahil olmamış konut sahiplerini Zorunlu Deprem Sigortası 'nın  gerekliliğine inandırdı, kuruma duyulan güveni artırdı. Depremden önce Kütahya  genelinde Zorunlu Deprem Sigortası kapsamına giren 124 bin konutun sadece 18  bininin poliçesi bulunurken, bugün bu sayı 21 bine çıktı. Poliçelerdeki ivmeyi,  deprem bölgesindeki bu ilimizde sigortalılığın yaygınlaşması açısından olumlu  değerlendirmekle birlikte bu bilincin depremi yaşamadan önce oluşmasını daha çok  temenni ediyoruz.'
                Yazıcı, birinci deprem risk bölgesindeki Simav 'da, 100 metrekare  betonarme bir konutun ayda sadece 12 liraya Zorunlu Deprem Sigortası ile  güvenceye alınabildiğine işaret ederek, DASK 'ın kuruluşundan bu yana Simav dahil  300 'ü aşkın hasar yapıcı depremde sigortalı konutlara toplam 22,5 milyon lira  hasar ödemesi yaptığını ve bu ödemelerin yüzde 97 'sini yıkıma sebep olmayan küçük
 hasarların oluşturduğunu duyurdu.
                -ZORUNLU DEPREM SİGORTASI VE DASK-
                17 Ağustos 1999 'da yaşanan Marmara Depremi 'nin ardından hayata geçirilen Zorunlu Deprem Sigortası, depremlerin binalarda oluşturduğu maddi zararları  teminat altına alıyor. DASK ise 2000 yılında Zorunlu Deprem Sigortası hizmeti  vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliğiyle oluşturulan DASK, kar  amacı gütmüyor.
                Zorunlu Deprem Sigortası, Türkiye 'deki 29 sigorta şirketine bağlı  yaklaşık 15 bin 700 yetkili acente ve sigorta acentesiyle banka şubelerince  yapılıyor. Sigorta şirketleri, Zorunlu Deprem Sigortası yaparken aracılık  görevini üstleniyor. Konutlar, DASK tarafından teminat altına alınıyor ve  herhangi bir hasar durumunda tazminat bu kurum tarafından karşılanıyor.
                Uygulamadaki gelişmeler yurt dışında da oldukça yüksek bir ilgiyle takip  ediliyor ve kurum, benzer riske maruz ülkeler tarafından örnek alınıyor.
AA


Geri Dön