28 / 04 / 2024

DASK'ın hedefi 2017 sonunda 10 milyon sigortalı ev!

DASK'ın hedefi 2017 sonunda 10 milyon sigortalı ev!

Hedeflerinin 2017 sonunda 10 milyon deprem sigortalı konuta ulaşmak olduğunu söyleyen İsmet Güngör, "Depremin konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon lira hasar ödemesi yaptık."




Hedeflerinin 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmak olduğunu söyleyen DASK Koordinatörü İsmet Güngör, "Kuruluşumuzdan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon lira hasar ödemesi yaptık." diye konuştu Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda üniversite öğrencilerinin tasarladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı yarıştı. 


DASK'ın düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. 


Finalde, inşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan 39 takımın bir iş kulesi olarak tasarladıkları bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı, depremi simüle eden sarsma masasında farklı şiddetteki 3 depreme karşı ölçüldü. Yarışma finalinin açılışında konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhaiıettin Aktaş, Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunun farklı derecelerde deprem riski taşıdığına işaret ederek, depreme dayanıklı binaların depreme hazır bir Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Depremi engellemenin mümkün olmadığını, ancak yapılacak çalışmalarla depremin yarattığı can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceğini belirten Aktaş, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın bu amaca hizmet eden bir proje olduğunu ifade etti. Aktaş, toplumda önlem alma bilincini geliştirmek ve doğru tasarlanmış sağlam binaların önemini anlatmak bakımından bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Alınan önlemlere rağmen, oluşan bazı maddi kayıplar varsa, bunları da sigorta mekanizması ile gidermemiz gerekir. Bugün Türkiye'de zorunlu deprem sigortasıyla depreme karşı güvence sağlamış 6,4 milyonun üzerinde konut var. Bu rakam sigorta yaptırması gereken 11» konut sayısının yüzde 36'sına tekabül ediyor. Türkiye gibi sigorta bilincinin yeni gelişmekte olduğu bir ülkede bu rakam önemli bir başarıya işaret ediyor. Ancak temennimiz tüm konutların sigorta yaptırmasıdır. Sigorta alışkanlığının yaygınlaşması maddi kayıpların hızlı ve kolay bir şekilde telafi edilebilmesi bakımından oldukça önemli." DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı ise DASK'ın kuruluşundan beri pek çok önemli sosyal sorumluluk projesine imza attığını belirterek, "Bu yarışmayı düzenlemekteki temel amacımız, güvenli yapılaşmaya dikkat çekmek, depreme karşı farkındalığı artırmak ve deprem sigortası yaptırmayı teşvik etmektir. 


Bunu yaparken ilgi çekici temalar bulmaya ve toplumda olumlu yönde davranış değişikliği meydana getirebilecek projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu yarışmayı her yıl geliştirerek düzenli olarak yapmayı planlıyoruz" diye konuştu. 


Hedef, 2017'de 10 milyon deprem sigortalı konut DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, ABD'de 11 yıldan beri düzenlenen yarışmayı Türkiye'ye getirerek bir ilke imza attıklarını ifade etti. 


Yarışmaya 28 üniversiteden 49 takımın proje dosyalarıyla başvurduğunu ve bu takımlardan 42'sinin finale kalma başarısı gösterdiğini *" aktardı. Erdik, "Bugijfl ise maketini tamamlayan 39 takım yarışacak. İnşaat mühendisi adayı üniversite öğrencilerimizin ve onlara danışmanlık yapan değerli akademisyen arkadaşlarımızın yarışmamıza gösterdiği yoğun ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz." 


Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön