28 / 04 / 2024

DASK'tan 900 milyon TL hasar ödemesi!

DASK'tan 900 milyon TL hasar ödemesi!

Merak edilen konulara açıklık getiren DASK Koordinatörü Erdal Turgut yaptığı açıklamada, "DASK’ın kuruluşundan bugüne yaptığı toplam hasar ödemesi tutarı 900 milyon TL’ye yükseldi." şeklinde konuştu.



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Sigorta Haftası vesilesiyle yaptığı açıklamada güncel sigortalılık oranlarını, deprem ve sigortalılık bilincinin artırılması için yürütülen çalışmaları ve hedeflerini açıkladı.

Türkiye'de sigortaya sahip olan konut sayısı 10 milyonu aşarken, sigortalılık oranı da yüzde 58 oranına kadar yükseldi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, DASK’ın yurt içi ve yurt dışı reasürans destekleri ile toplam ödeme gücü de 40 milyar  Türk Lirası'na çıktı.

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan DASK Koordinatörü Erdal Turgut şöyle konuştu: “DASK’ın kuruluşundan bu yana, 21 yılda ulaştığı yüzde 58 sigortalılık oranı Türkiye gibi sigorta bilincinin gelişme aşamasında olduğu bir ülkede çok önemli bir başarıya işaret ediyor. Ancak tüm konutlar ancak tüm konutları güvence altına almak için gidecek çok yolumuz var. Bu nedenle 2021 yılını seferberlik yılı ilan ederek pandemi koşulları altında hiç kimsenin deprem güvencesinden mahrum kalmaması için ‘DASK Yaptıran Kazanıyor’ kampanyasını başlattık. Yıl başından bu yana poliçe üretimlerinde yüzde 10 seviyesinde artış elde ettik. DASK olarak çabalarımızın sonuç bulmasından son derece gururluyuz."

DASK tan 900 milyon TL hasar ödemesi!

-  İzmir  depreminde ne kadarlık ödeme yapıldı?

DASK‘ın 27 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla Elazığ merkezli depremde zarar gören, Zorunlu Deprem Sigortası sahibi evler için yaptığı hasar ödemesi 300 milyon Türk Lirası olurken, İzmir merkezli depremde zarar gören Zorunlu Deprem Sigortası sahibi evler için de 340 milyon Türk Lirası tazminat ödendi. DASK, Egenin incisi İzmir’de gerçekleştirdiği ödemeyle kurum tarihinde tek bir depremde gerçekleştirilen en büyük hasar ödemesi bedeline ulaşılmış oldu.

2020'de Elazığ ve İzmir merkezli olmak üzere iki hasar yapıcı deprem meydana geldiğini dile getiren Turgut, "Elazığ merkezli depremde 40 bin, İzmir merkezli depremde 30 bin hasar ihbarı aldık. Eksperlerimizin incelemelerinin ardından bu dosyaların Elazığ’da yüzde 99’unu ve İzmir’de yüzde 98’ini sonuçlandırarak toplam 640 milyon TL hasar ödemesi yaptık. DASK’ın kuruluşundan bugüne yaptığı toplam hasar ödemesi tutarı da 900 milyon TL’ye yükseldi." açıklamasını yaptı.

DASK tan 900 milyon TL hasar ödemesi!

Sigortalılığın önemi yeniden gündeme geldi

2020'de iki büyük deprem meydana geldiğini belirten Turgut, "Son depremlerde hasar yönetimimiz ile birlikte poliçe sahibi vatandaşlara yaptığımız ödemelerin DASK’a duyulan güvenin temel unsurlarından olduğunu biliyoruz. Biz DASK olarak Zorunlu Deprem Sigortası ile bir güvence kumbarası oluşturuyoruz ve ülkemizin herhangi bir köşesinde deprem olduğunda o kumbaradan sigortalılarımızın yaralarını sarıyoruz. Bu nedenle de kapsamımızdaki tüm konutların güvence altında olmasına büyük önem veriyor ve tüm çalışmalarımız ile yüzde 100 sigortalılık hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.

-Hangi bölge ilk sırada?

Yapılan açıklamadaki bilgilere göre, veriler bölge bölge masaya yatırıldığında Marmara Bölgesi yüzde 69’luk sigortalılık oranıyla ilk sıraya yerleşirken; sigortalılık oranları Ege'de yüzde 58, İç Anadolu bölgesinde yüzde 53, Doğu Anadolu bölgesinde yüzde 51, Akdeniz bölgesinde yüzde 50, Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 48 ve Karadeniz bölgesinde  yüzde 46 şeklinde. Ülkede yıllık prim ortalaması 163 Türk Lirası ve depremde zarar gören Zorunlu Deprem Sigortalı konutlar için ödenmesi gereken en yüksek teminat bedeli ise 268 bin Türk Lirası şeklinde  hesaplanıyor.

 

DASK hangi hasarları karşılıyor?


Geri Dön