22 / 12 / 2024

DAUM'un deprem projesine TÜBİTAK desteği!

DAUM'un deprem projesine TÜBİTAK desteği!

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezince İzmir'de olası bir yıkıcı depremin tarihinin belirlenmesi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın üçüncü kolunun araştırılmasına ilişkin hazırlanan iki projeye TÜBİTAK'dan destek çıktı.




Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezince (DAUM) İzmir'de olası bir  yıkıcı depremin tarihinin belirlenmesi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın üçüncü kolunun araştırılmasına ilişkin hazırlanan iki projeye TÜBİTAK'dan destek çıktı. 


Dokuz Eylül Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2023 yılına kadar Türkiye'de yıkıcı deprem oluşturabilecek 500 fayın deprem geçmişine ve fay özelliklerine bakılacağını ifade etti. Bu kapsamda TÜBİTAK'ın desteğini de alan bir proje hazırladıklarını aktaran Sözbilir,  İzmir  bölgesindeki en tehlikeli beş fay üzerinde hendekler açılacağını belirtti.


Sözbilir, destek alan ikinci projeyle de Kuzey Anadolu Fayı'nın İzmir-Balıkesir Transfer Zonu üzerindeki olası etkilerinin inceleceğini ifade etti.


Projelerin iki yıllık bir süreci kapsadığını bildiren Sözbilir, "TÜBİTAK'ın desteğini alan projelerden biri 'İzmir ili Yerleşim Alanından Geçen Diri Fayların Paleosismolojisi', diğeri ise 'Kuzey Anadolu Fayı ile İzmir- Balıkesir Transfer Zonu'nun ilişkisi.' İlk projemizde İzmir için en tehlikeli olarak görülen 5 faya hendek açarak, buradan örnekler alacağız. Daha sonra bunları inceleyerek hangi fayların ne zaman kırılabileceğini tespit etmeye çalışacağız." bilgisini verdi.


 Sözbilir, proje kapsamında yer alan İzmir fayının en son 329 yıl önce kırıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Bu hattın önemi, üzerinde çok sayıda yapılaşma olması. Dolayısıyla bu fayın geçmişini bilmemiz büyük önem taşıyor. Bunu tespit edebilirsek bu faydan kaynaklı bir sonraki yıkıcı depremin tarihini de verebiliriz. Yürüteceğimiz çalışma sonucu bu verilere 2018’de ulaşmayı planlıyoruz."


İzmir'deki fayların yerleşim yeri altından geçtiğini buna karşın İstanbul'daki fayların ise denizden geçtiğini belirten Sözbilir, bu noktada çalışmaların İzmir'in yerleşim planına da yansıtılması gerektiğini  vurguladı. 


 İkinci projede Kuzey Anadolu Fayı'nın İzmir-Balıkesir Transfer Zonu üzerindeki bağlantısının inceleceğine işaret eden Sözbilir, şu değerlendirmede bulundu:


"Bu fayın henüz kırılmayan parçası Marmara Denizi'nde yer alıyor. Buna karşın denizde hendek çalışması yapılamadığı için olası depremle ilgili herhangi bir şey söylenemiyor. Bursa ve Balıkesir üzerinden Kuzeydoğu uzanımlı fay kuşağının adı İzmir- Balıkesir Transfer Zonu ve burada büyük bir yırtılma kuşağı bulunuyor. Şimdiye kadar gerilimin iki tarafında bulunan Ayvacık, Midilli, Gölmarmara, Manisa ve Gökova fayları kırıldı. Ama hareketin yanal çalıştığı İzmir-Balıkesir Transfer Zonu içindeki faylar, henüz bu harekete yanıt vermedi. Bunun bilimsel olarak yanıtlanması gerekiyor." 


Sözbilir, İzmir-Balıkesir Transfer Zonu'nun Kuzey Anadolu Fayı'nın bir kolu olduğunun belirlenmesi durumunda, bu kolun hangi sistemde deprem üreteceğinin tespit edileceğini kaydetti. 



AA


Geri Dön