04 / 05 / 2024

Davut Güney: Tapu harç geliri 4 milyar TL getirdi!

Davut Güney: Tapu harç geliri 4 milyar TL getirdi!

Mütekabiliyet Yasası ve kentsel dönüşüm projeleriyle ev sahibi olanlar, Hazine'yi de ihya etti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin 2B satışlarıyla daha da artacağını söyledi...



Gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri gazetemize değerlendiren Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin 2B satışlarıyla daha da artacağını söyledi. 2012 yılı tapu harç gelirinin 4 milyar 637 milyon TL olduğunu söyleyen Güney, "Temmuz 2013 itibariyle harç gelirlerimiz 4 milyar liraya ulaşmış olacak. 


Bütçemiz 2013 yılında 650 milyon TL ve bu yıl bütçemizin 11 katı kadar devlete harç tahsili yapacağız'' dedi. Sadece İstanbul'da 80 binin üzerinde 2B işlemi yapılacağını vurgulayan Güney,' 'Geçen yıla göre yüzde 40 işlem hacmi artışı var. Bu bize büyük iş yoğunluğu getiriyor. İş yoğunluğumuzun artışı personel sıkıntımızı da iyice ortaya Tapuda hatalı bir işlemin üzerinden 50 yıl geçse de zararı ilgilisine ödetiliyor. Bu da memurları kurumdan kaçırıyor. 

çıkardı. Genel müdürlükten geçen yıl 600 kişi emekli oldu ama verilen personel 500. 

İş yoğunluğu yüzde 40 artarken personel sayımız artmıyor" dedi. 

Tapuda görevli personelin başka kurumlara geçmek istediğine de dikkat çeken Genel Müdür Güney, "Memurlarımız açısından tapuda sorumluluk zaman aşımı ile kalkmıyor. Yaptıkları her işlemden süresiz sorumlular. 50 sene sonra da işlem ortaya çıksa geriye dönük ilgilisine ödettiriyoruz. Mirasçılarına borcu intikal ediyor.

Bu sebeple memurlarımız diğer kurumlara kaçıyor" diye konuştu, 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin belirlenmesinde yetkinin Orman Genel Müdürlüğünde olduğunu, ancak kullanıcıları kendilerinin belirlediklerini ifade eden Güney, "Kim kullanıyor, üzerinde kim var, onu biz yapıyoruz, Maliye'ye ilettik. 

Satış işlemleri sürüyor, Yani 2B alanlarıyla ilgili bize bildirilen yerler de var'' dedi, Güney, yeni bir gelişme ile orman kadrosu yapma yetkisinin bundan sonra genel müdürlüklerince yapılacağını da ifade etti. 

Mütekabiliyet yasası ve dönüşüm projeleriyle yeni evlerine kavuşanlar, 7 ayda 4 milyar lira harç ödedi. Sırada 2B kayıtları var Sınır ihtilafları düzeltiliyor Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, "İnsanlar giyim kuşam alışverişine verdiği önemi, gayrımenkulüne vermiyor" dedi. Güney, Anadolu'da yoğunlaşan arazi anlaşmazlıkları ve çatışmalarının sebebinin vatandaşın arazisinin başında durmaması, ilgilenmemesi olduğunu belirterek şunlan söyledi:' 'Vatandaşımız malının başında olmalı, daha duyarlı olmalı. Basit alışverişlere verilen önem, gayrimenkule verilmiyor. Sonra da olaylar çıkıyor, Geçmişte kadastroda mülkiyette değişiklik yapılmıyor ama şimdi yenileme kadastrosu yapıyoruz, Sınır ihtilaflarını düzeltiyoruz'' diye konuştu. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön