27 / 04 / 2024

Define çıkartma izni nasıl alınır?

Define çıkartma izni nasıl alınır?

Define çıkartma izni alma hususu ile ilgili yasal esaslar 27 Ocak 1984 tarihinde 18294 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanan Define arama yönetmeliğine göre define çıkartma izni nasıl alınır? İşte yanıtı...



Define çıkartma izni nasıl alınır?

Define çıkartma izni alma hususu ile ilgili yasal hususlar 27 Ocak 1984 tarihinde 18294 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanadı. Yayımlanan yönetmelik hususlarına göre, define aramak isteyenler, define arayacak kimselerin yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor.


Yazılacak dilekçede arama maksadı açıkça belirtiliyor ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanıyor.


Yönetmeliğe göre, define aranacak yer 100 m2yi geçemiyor. Bu yer verilecek fotoğraflarla harita veya krokiler üzerinde işaretleniyor.


Define kazısı nasıl yapılır?

Müze Müdürlüğünce, müracaat uygun bulunduğu takdide define arama ruhsatı veriliyor. 


Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.


Define kazıları, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.



Define Arama Yönetmeliği!



Geri Dön