25 / 12 / 2024

Değer artış kazancı kaç yıl?

Değer artış kazancı kaç yıl?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, değer artış kazancı kaç yıl için ödenir?



Değer artış kazancı kaç yıl?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde, elde edilen kazanç için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Senede iki eşit halinde ödenen değer artış kazancı vergisi için, tespit edilen istisna sınırından yüksek gelir elde etmek gerekiyor.


Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca "safi değer artışı" deniyor.


Mal ve hakların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler arasında;

— Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

— Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar bulunuyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi. Peki, değer artış kazancı kaç yıl?


Taşınmaz mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.



Evimi satarsam ne kadar vergi öderim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön