30 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2018 beyan dönemi başladı!

Değer artış kazancı vergisi 2018 beyan dönemi başladı!

Gayrimenkulünü geçtiğimiz sene satan ve gelir elde eden kimselerin mükellef olduğu değer artış kazancı vergisinde ilk taksit ve beyan dönemi başladı..



2018 yılı değer artış kazancı vergisi ilk taksit ve beyanname dönemi bugün başladı. Vergiyi gayrimenkulünü geçtiğimiz sene satan ve gelir elde eden kimseler ödemekle mükellef oluyor.

Geçtiğimiz sene evini satanların ne kadar vergi ödeyeceği, alış ve satış fiyatları ve bu tarihlerdeki enflasyon oranları ile hesaplanıyor. Kazancın belirlenen istisna sınırından yüksek olması halinde vergi ödemesi yapılıyor.

2018 yılı değer artış kazançlarına ilişkin istisna tutarı 12 bin TL olarak belirlendi. 
 
Değer artış kazancı vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler 1-26 Mart akşamına kadar verilebiliyor.

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri ise senede iki eşit taksitte yapılıyor. Verginin ilk taksiti 1-31 Mart tarihleri arasında, ikinci taksiti ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında ödeniyor.

Vergi ödemeleri Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların internet bankacılığı, anlaşmalı bankalar, tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

Değer artış kazancı vergisi nedir?


Gayrimenkulünü 5 sene içerisinde satan kimseler değer artış kazancı vergisi ödemek zorunda oluyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince, edinim tarihinden itibaren 5 sene geçmesi halinde yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergilendirilmiyor. 

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön