22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde değer artış kazancı vergisi!

Kentsel dönüşümde değer artış kazancı vergisi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, kentsel dönüşümde değer artış kazancı vergisi var mı?



Kentsel dönüşümde değer artış kazancı vergisi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Vergiye esas olan iktisap, tapu devri ile gerçekleşiyor. Buna karşın, gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanmaya başlaması halinde bu tarih, esas alınıyor. Peki, kentsel dönüşümde değer artış kazancı vergisi var mı?


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında iktisap tarihine ilişkin açıklamalar yapılan 76 no’lu Gelir Vergisi Sirkülerinde kentsel dönüşümde yenilenen binaların durumuna ilişkin bir açıklama bulunmuyor.


Ancak, Maliye Bakanlığı’nca verilen 24.02.1999 tarih ve B.07.0.GEL.0.43/4305-105/6587 sayılı muktezada yenilenmiş gayrimenkulün teslim tarihinin beş yıllık sürenin tespitinde esas alınması gerektiği belirtiliyor.


"Bu hükümler çerçevesinde; 1988 yılında iktisap ettiğiniz gayrimenkulün (konut) bulunduğu binanın kat karşılığı inşaat sözleşmesi hükümlerine göre müteahhide devredilmesi ve bu binanın müteahhit tarafından yıkılarak, arsası üzerine yapılan yeni binadan eski konutunuz yerine, 1998 yılı Ocak ayında iktisap ettiğiniz yeni konutunuzu, iktisap tarihinden başlayarak dört yıllık süre (ilgili yılda istisna süresi dört yıl olarak düzenlenmişti) dolmadan Kasım 1998 ayında elden çıkarmanızdan doğan kazanç, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutulacaktır."


Buna göre kentsel dönüşümde yenilenmiş gayrimenkullerin elden çıkarılmasında beş yıllık istisna süresinin tespiti için ilk iktisap tarihinin değil, yeni gayrimenkulün iktisap tarihinin esas alınması gerekiyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


2015 yılında bu verginin ilk taksitleri en son 2 Nisan'da ödenmişti. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak.



Değer artış kazancı endeksleme formülü!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön