27 / 04 / 2024

Değer artış kazancından hangi giderler düşürülür?

Değer artış kazancından hangi giderler düşürülür?

Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkul alım-satımı sırasında vergisel yükümlülükler arasında yer alıyor. Bazı giderler ödenecek bu vergiden düşürülebiliyor. Peki, değer artış kazancından hangi giderler düşürülür?



Değer artış kazancından hangi giderler düşürülür?

Değer artış kazancı vergisi, gayrimenkul alım-satımı sırasında vergisel yükümlülükler arasında yer alıyor. Gayrimenkul alım satımı kazanç elde etmek için yapılıyorsa söz konusu alım satım işlemi ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor.


Gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması ya da servetin korunması amacıyla yapılıyorsa elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisi ödeniyor. 


Bazı giderler ödenecek bu vergiden düşürülebiliyor. Peki, değer artış kazancından hangi giderler düşürülür?


Değer artış kazancından hangi giderler düşürülür?

1. Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

2. Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar; taşınmaz malların elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış

kazancından indirilebilecek giderler arasında yer alıyor. 


Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınacaktır.


Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu'nca belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilecektir.


Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedelinin üretici fiyat endeksindeki artış oranında arttırılabilmesi için, alış ve satış tarihleri arasındaki sürede endeksteki artış oranının %10 veya üzerinde olması gerekmektedir.


Gayrimenkul gelir vergisi hesaplama 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön