02 / 05 / 2024

Değer artış payı ne zaman ödenecek?

Değer artış payı ne zaman ödenecek?

Bir arsanın ve bir yapının değerinin artmasında, kamuya da belli oranlarda ödenecek rant vergisinin yasalaştırılması için çalışmalar devam ediyor. Peki, rant vergisi kapsamında değer artış payı ne zaman ödenecek?



Değer artış payı ne zaman ödenecek?

Bir arsanın ve bir yapının değerinin artmasında, kamuya da belli oranlarda ödenecek rant vergisinin yasalaştırılması için çalışmalar devam ediyor.


Kentle ilgili, kentte yaşamaktan kaynaklanan veya şehir ekonomisinin oluşturduğu rantların tamamını kapsayan bir vergi türü oluşturuluyor.


Değer artışı belediyelerin yaptığı genel imar planı değişikliği ile olabildiği gibi, vatandaş talebi ile de olabiliyor. Belediyelerin genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60 arasında belirlenecek oranda değer artış payı alınacakken; Bireysel plan değişikliklerinde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında belirlenecek oranda rant vergisi ödenecek. 


Peki, Değer artış payı ne zaman ödenecek?

14 Ocak 2015 tarihinden itibaren geçerli olan rant vergisinde; imar planında yapılan çalışmalarda imar değişikliği olduktan sonra planın uygulanması için ortalama 2 sene verilmesi düşünülüyor.


Rant vergisini kimler alacak?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön