29 / 04 / 2024

Değer artışında safi kazanç nedir?

Değer artışında safi kazanç nedir?

Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor. Bu sorumlulukların başında, değer artış kazancı vergisi geliyor. Peki, değer artışında safi kazanç nedir?



Değer artışında safi kazanç nedir?

Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkullerin elden çıkarılmasında bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor. Bu sorumlulukların başında, değer artış kazancı vergisi geliyor.


Değer artış kazancı vergisinde 01.01.2007 tarihinden önce iktisap edilmiş olan gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde dört yıllık süre;


Diğer taraftan 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde ise beş yıllık süre söz esas alınıyor. Bu süre zarfı içinde elden çıkarılan taşınmaz mallar için gelir vergisi olarak da nitelendirilen değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, değer artışında safi kazanç nedir? 


Değer artışında safi kazanç..

Değer artış kazancında vergilendirilecek kazanca “safi değer artışı” denilmektedir. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile 

temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi suretiyle bulunmaktadır. 


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancından indirilebilecek giderler; 

- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli, 

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler, 

- Ödenen vergi ve harçlar. 

 

Maliyet bedelinin tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek bedel esas alınacaktır.


Değer artış kazancından tapu harcı düşülür mü?


Geri Dön