28 / 04 / 2024

Gayrimenkul değer artışında rant vergisi!

Gayrimenkul değer artışında rant vergisi!

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amacıyla rant vergisi geliştiriliyor. Gayrimenkul değer artışında rant vergisi kapsamında gayrimenkulde artışa konu değerin yüzde 45 ’i kamuya ödenecek...



Gayrimenkul değer artışında rant vergisi!

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amacıyla rant vergisi geliştiriliyor. Gayrimenkul değer artışında rant vergisi kapsamında artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ödenmesi planlanıyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da da yer verilen rant vergisi, gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunması için geliştirilen sistem olarak karşımıza çıkıyor.


Orta Vadeli Program'da konu ile ilgili açıklamalar şu şekilde yapılıyor: 


"Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. 


Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır."


Hesaplanan rant vergisi tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak. 


Değer artışına yol açan plan değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek.


Rant vergisinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca İmar Kanunu’nda yapılacak bir değişiklikle yürürlüğe gimesi için çalışmalar sürüyor.



Emlakta rant vergisine dikkat!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön