23 / 12 / 2024

Gayrimenkul değer artış kazancı hangi beyanname ile verilir?

Gayrimenkul değer artış kazancı hangi beyanname ile verilir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında, değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı hangi beyanname ile verilir?



Gayrimenkul değer artış kazancı hangi beyanname ile verilir?

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında, değer artış kazancı vergisi de yer alıyor.


Gelir Vergisi Kanununda gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olarak tanımlanmış, hangi tür kazanç ve iratların gelire dahil olduğuna ve gelirin nelerden oluştuğuna yer verilmiştir. 


Söz konusu kazanç ve iratlar aşağıdaki gibidir:

1. Ticari kazançlar,

2. Zirai kazançlar,

3. Ücretler,

4. Serbest meslek kazançları,

5. Gayrimenkul sermaye iratları,

6. Menkul sermaye iratları,

7. Diğer kazanç ve iratlar.


Bir gelirin vergiye tabi olabilmesi için sayılan bu gelir türlerinden birine girmesi gerekmektedir. Her gelir unsuru için farklı vergileme teknikleri öngörüldüğünden, kazanç ve iratların hangi gelir unsurunun kapsamına girdiğinin tespiti son derece önemlidir.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Peki, gayrimenkul değer artış kazancı hangi beyanname ile verilir?


Vergi için yıllık gelir beyannamesi veriliyor. Bu beyanname, 25 Mart'a kadar veriliyor. Vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.



Gayrimenkul iktisap tarihi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön