28 / 04 / 2024

Gayrimenkul değer artış kazancı nasıl beyan edilir?

Gayrimenkul değer artış kazancı nasıl beyan edilir?

Gayrimenkul satışlarında elde edilen iradın istisna haddinin üstünde olması durumunda değer artış kazancı beyanında bulunulması gerekiyor. Peki gayrimenkul değer artış kazancı nasıl beyan edilir? İşte yanıtı...



Gayrimenkul değer artış kazancı nasıl beyan edilir?

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.


Gayrimenkul Alım Satımında KDV 

İktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin satışı katma değer vergisinden istisnadır. Ancak iktisadi işletmelerin aktifinde kayıtlı bulunangayrimenkullerin satışı katma değer 

vergisine tabidir. 

 

Uygulanacak KDV oranı 150 m²’ye kadar olan konut teslimlerinde %1, 150 m²’den büyük konutlar ile işyerlerinin tesliminde %18’dir. 

 

Ancak, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan gayrimenkullerin satışı katma değer vergisinden istisnadır. 


Gayrimenkul ticareti ile uğraşan kurumların bu istisnayı uygulaması için, söz konusu gayrimenkulleri aktiflerinde ticaretini yapmak amacıyla tutmamaları gerekir. 

 

Yine konut yapı kooperatiflerince üyelerine yapılan konut teslimleri de KDV’den istisnadır.



Gayrimenkullerin elden çıkarılmasında vergisel sorumluluklar!



Geri Dön