28 / 04 / 2024

Arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları vb. ile gayrimenkul olarak tescil edilen haklar değer artış kazancına tabi tutuluyor. Peki, arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?



Arsa satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince; arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı; Voli mahalleri ve dalyanlar;  Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar; Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaların elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı için vergi ödeniyor.


01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde beş yıllık süre söz konusu oluyor.

Bu süre içerisinde taşınmazını elden çıkaranlar öncelikle beyanname verip; akabinde vergilerini ödüyor.


Ancak 5 sene dolmadan taşınmazını elden çıkaran herkes vergi ödemiyor. Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor. Gayrimenkul gelir vergisi istisnası 2015, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklandı.


Tebliğ ile; Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edilmiştir.


2014 yılında elden çıkarılan arsalar için öncelikle beyanname verilmesi ve iki eşit taksit halinde verginin ödenmesi gerekiyor.



Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön