28 / 04 / 2024

Ev satışında değer artış kazancı 2016!

 Ev satışında değer artış kazancı 2016!

Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Peki, ev satışında değer artış kazancı nasıl ödenir? İşte ev satışında değer artış kazancı 2016..



Ev satışında değer artış kazancı 2016!

Taşınmazların elden çıkarılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Bu vergi taşınmaz malın edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde ödeniyor.


2015 yılında satılan evlerin edinim tarihi, son 5 yıl içerisindeyse, satışı yapan malikin 2016 yılında vergi ödemesi gerekiyor.


Peki, miras kalan evin satışında değer artış kazancı vergisi ödenir mi?


Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.


Örnek 

Bayan (A) 10.07.2015 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 16.09.2015 tarihinde satmıştır. Satışa konu apartman dairesinin bedelsiz olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, Bayan (A)'nın bu satıştan elde ettiği gelir, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.



Değer artış kazancının beyanı 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön