29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm sonrası satışta değer artış kazancı!

Kentsel dönüşüm sonrası satışta değer artış kazancı!

Kentsel dönüşüm kapsamında yeniden yapılan dairenin değer artış vergisi hangi bedel üzerinden hesaplanıyor? İşte kentsel dönüşüm sonrası satışta değer artış kazancı vergisi ile ilgili bilgiler...



Kentsel dönüşüm sonrası satışta değer artış kazancı!

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış, riskli binalar yıkılarak yeniden yapılıyor. Yeniden yapılan binalarda, değer artışları söz konusu oluyor.


Gelir Vergisi Kanunu'nun mükerrer 80 inci maddesine göre arazi ve binaların iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutuluyor.


Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında elde edilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların toplamının (edinim değeri) indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


2013 yılı içerisinde elde edilen 9.400 TL tutarındaki değer artış kazancı gelir vergisinden istisnadır. 


Kentsel dönüşüm sonrası satışta değer artış kazancı vergisi..


Örneğin enflasyon endekslemesi yapılırken alım bedeliniz  30.000.- TL si üzerinden ödenecekken, satım bedeliniz ise hangi değer üzerinden satış yapılmışsa o değer üzerinden hesaplanması gerekiyor.



Kentsel dönüşüm ve muvafakatname!


Geri Dön