12 / 05 / 2024

rant vergileri

rant vergileri

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amacıyla rant vergisi geliştiriliyor. Gayrimenkul değer artışında rant vergisi kapsamında gayrimenkulde artışa konu değerin yüzde 45 ’i kamuya ödenecek...

Serdar Sayan: Rant üretecek arsalar bitiyor!

Türkiye’de daha önce iki kez yaşanan ‘sanayisizleşme’ benzeri bir sürecin yaşandığını anlatan Prof. Dr. Serdar Sayan, “İnşaat bir köpük ve buradan rant yaratıp dağıtarak oluşturulan büyüme süreci sürdürülebilir değil” dedi.

Haluk Sur: Kentsel dönüşüm bir rant kapısı değildir!

GYODER Başkan Vekili Sur, kentsel dönüşümün daha çok rantın yüksek olduğu bölgelerde öne çıktığını belirterek, "Bu anlayış çok yanlış" dedi.

2002 yılında Boğaziçi'ndeki gecekondular rant aracı haline gelmiş!

2002 yılında İstanbul Ticaret Odası'nın ''İstanbul'da Kaçak Yapılaşmanın Nedenleri'' konulu araştırmasına göre, başlangıçta sadece barınak ihtiyacını karşılamak inşa edilen Boğaziçi'ndeki gecekondular rant aracı haline gelmiş.

Emlak vergileri haftasonu ödenebilecek mi?

Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan mal sahipleri her sene emlak vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Vergi ödemeleri 2015 yılı için 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Peki, emlak vergileri haftasonu ödenebilecek mi?

Emlak vergileri geri ödeniyor mu?

Emlak vergisi, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergide meskenler için muafiyet de bulunuyor. Peki, muafiyetten habersiz bir şekilde verilen emlak vergileri geri ödeniyor mu?

Rant Vergisi neden yasalaşmalı?

Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Kerem Alkin, Şeffaflık için, 'Rant Vergisi' yasalaşmalı başlıklı yazısında Rant Vergisi'nin neden yasalaşması gerektiğinden bahsetti. İşte o yazı..

Deniz Karataş: Kentsel dönüşümde rant düşünülmemeli!

Kentsel dönüşüm konusunda asla rant düşünülmemesi gerektiğini ifade eden İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, kentsel dönüşüm derken ne anlatılmak istendiğini ve Antalya'da bu konuda atılan adımları anlattı.

Şeffaflık için, 'Rant Vergisi' yasalaşmalı!

Yeni Şafak Gazetesi'nin köşe yazarı Kerem Alkin bugün köşesinde " Şeffaflık için, 'Rant Vergisi' yasalaşmalı " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının tüm detayları...

1996 yılında rantı yüksek olan bölgeler gökdelen alanı olarak seçiliyormuş!

1996 yılında İstanbul'un göğü delinmiş ve Şişli'de 11, Maslak'ta 6 gökdelenin yapımı sürüyormuş. Rantı çok yüksek olan bölgeler, Şişli - Maslak hattı, gökdelen alanı olarak seçiliyormuş.

Michael Goldman: Küresel kentler bir tür rant aracına dönüştü!

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde seminere katılan ABD’li sosyolog Michael Goldman, küresel sermayenin küresel kentleri bir tür rant aracına döndürdüğünü söyledi..

Emlak vergileri son ödeme tarihi 2015!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor. Vergi senede 2 eşit taksit halinde belediyeye ödeniyor. Peki, emlak vergileri son ödeme tarihi 2015 ne zaman?

Yıllık gelir vergileri ödemelerinde yarın son gün!

Mart ayı beyanname verilerek vergi ödeme ayı. Bu zamana kadar hep kira gelirleri beyanı konuşuldu. Bir diğer önemli konu ise gayrimenkulün yıllık gelir vergileri. Vergilerin ödemeleri için yarın son gün..

Tuğrul Yalçınkaya: Esenler'deki kentsel dönüşümde rant var!

SP Esenler İlçe Başkanı Tuğrul Yalçınkaya, Esenler'de kentsel dönüşüm konusunda insanların mallarının ve topraklarının üzerinden korkunç bir rant elde edildiğini iddia etti.

rant vergileri Haberi

rant vergileri

Gayrimenkul değer artışında rant vergisi!

Gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını amacıyla rant vergisi geliştiriliyor. Gayrimenkul değer artışında rant vergisi kapsamında artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ödenmesi planlanıyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da da yer verilen rant vergisi, gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların katkıda bulunması için geliştirilen sistem olarak karşımıza çıkıyor.


Orta Vadeli Program'da konu ile ilgili açıklamalar şu şekilde yapılıyor: 


"Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. 


Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır."


Hesaplanan rant vergisi tutarın yüzde 30’u Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılacak. 


Değer artışına...