15 / 05 / 2024

Değeri 10 bin liranın altındaki araziden vergi alınmayacak

Değeri 10 bin liranın altındaki araziden vergi alınmayacak

Küresel krizin etkisiyle vergi denetimlerini esnaftan patrona kaydıran Maliye, vatandaşı da rahatlatacak önemli bir adım attı



Emlak Vergisi'nden muaf olma sınırı 10 bin TL'ye çıktı. Önceki düzenlemede bu sınır 250 TL idi. Fiiliyatta değeri 250 liranın altında arazi bulunmadığı için bu imkândan kimse yararlanamıyordu. 
 
Yeni düzenlemeye göre herhangi bir mükellefin belediyenin mücavir alan sınırları içindeki arazisinin (arsalar hariç) toplam değerinin 10 bin lira ve altında olması durumunda söz konusu arazi vergiden muaf tutulacak. Vatandaş bu sayede düşük bedelli arazisi için vergi ödeme zahmetinden kurtulacak. Düzenlemeye göre arazisi büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan bir vatandaş, 11 bin lira değerindeki bir yer için 22 TL vergi ödeyecek.

Maliye'den üst düzey bir yetkili, "İstisna tutarını yukarı çekerek vatandaşı önemli oranda rahatlattık." dedi. Uygulamadan en küçük ve orta boyutlu şehir ve ilçelerde düşük değerli arazisi bulunan mükellefler yararlanacak. Arazi Vergisi her bütçe yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayıldığından 5904 sayılı kanun uyarınca öngörülen istisna tutarı, 2010 yılından itibaren arazi vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak. Oluşturulacak takdir komisyonları, 2009-2013 yıllarında uygulanmak üzere, halen uygulanan takdir edilmiş asgari ölçüdeki arsa ve arazi birim değerlerinden düzeltmeye gerek görülenleri en kısa zamanda inceleyerek yeniden tespit edecek. Emlak Vergisi, arazide binde 1, arsada binde 3, konutta binde 1 ve işyerlerinde binde 2 oranında hesaplanıyor. Büyükşehir belediye sınırları içinde oranlar yüzde 100 zamlı (yani iki katı) uygulanıyor. Belediyelerin kasasına Arazi Vergisi kapsamında bu yılın ilk üç aylık döneminde 4 milyon 278 bin TL girdi.
Ercan Baysal/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Arazisinin değeri 10 bin lirayı geçmeyenlere vergi yok!

Arazisinin değeri 10 bin liranın altında olan vatandaştan emlak vergisi alınmayacak. Maliye, daha önce 250 lira değerinde olan araziler için emlak vergisi alma sınırını 10 bin liraya çıkardı. Buna göre 10 bin liranın altında değere sahip araziler için vatandaşlar emlak vergisi ödemeyecek.
Yenişafak

 


Geri Dön