23 / 12 / 2024

Değerli Konut Vergisi nedir?

Değerli Konut Vergisi nedir?

7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ''Değerli konut vergisi'' yüzlerca yapı sahibini yakından ilgilendiriyor. Değerli Konut Vergisi nedir? Nasıl ödenir? 



Değerli konut vergisi'' 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yüzlerca yapı sahibini yakından ilgilendiren vergiyle ilgili detaylar belli oldu. 

Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlar vergi kapsamında yer alıyor. Verginin konusu belirlenirken vergi alınabilmesi için konutun değerinin 5 milyon TL'yi geçmesi gerekiyor. 

Gayrimenkul alım satımlarında tapu ve kadastro harcı alım satıma konu gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere taşınmazın beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. Gayrimenkul alıp satarken tapu harcını emlak vergisi değeri ile gerçek alım satım bedelinden hangisi yüksekse onun üzerinden belirleniyor.

Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri

- 5.000.000 TL ile 7.500.000 Tl arasında olanlar  -  binde 3,

- 7.500.001 TL ile 10.000.000 TL arasında olanlar  -  binde 6,

- 10.000.001 TL’yi aşanlar ise  -  binde 10,

Oranında vergilendirilir.

Hangi konutlar muaf?

- Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin ve üniversitelerin maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar yani lojmanlar,

- Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olan kişilerden; hiçbir geliri olmadığını belgeleyenleri,

- Gelirleri münhasıran kanunla kurulan  sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanların sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar malik ve yararlanma sahipleri,

- Yabancı devletlere ait olup elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikli taşınmazlar ve bunların müştemilatı (Karşılıklı olmak şartıyla),

- Merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar.

Ayrıca esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar veya arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazların kiraya verilmemek veya sair surette kullanılması koşuluyla bu vergiden muaf tutuluyor.

Değerli Konut Vergisi 20 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön