05 / 05 / 2024

Dekovil Hattı'nın Belgrad Ormanı'na etkileri mecliste!

Dekovil Hattı'nın Belgrad Ormanı'na etkileri mecliste!

İnşası planlanan Dekovil Hattı Projesi'nin Belgrad Ormanı'na etkileri meclista konu oldu. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, bu konuda soru önergesi hazırladı.




Dekovil Hattı nın Belgrad Ormanı na etkileri mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, inşası planlanan Dekovil Hattı Projesi'nin Belgrad Ormanı'na etkilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Yedekci önergesinde "Haliç kıyısından başlayıp Belgrad ormanından geçecek olan Dekovil hattı projesi için Belgrad Ormanı içindeki 6,5 kilometrelik hat tel örgülerle çevrilmiştir. Dekovil hattı bölgede kalan son 2 bin hektarlık ormanın ortasından geçecek ve Belgrad Ormanının sonunu getirecektir. Çocuklarımıza bırakacağımız tarihi, kültürel ve doğal miraslarımıza sahip çıkmamız gerekmektedir." diyerek 12 soru sordu.


Yedekci'nin soruları


1. Dekovil hattı hangi metro hatlarıyla birleşecektir? İstanbul halkının ne kadarı bu hattı kullanacaktır?


2. Belgrad Ormanından geçecek olan bu hattın güzergâhı nedir? Uzunluğu kaç kilometredir? 


3. Bu proje Belgrad Ormanının kalbine hançer vuracaktır. Ormandan kaç adet ağaç kesmeyi planlamaktasınız? Bunun sonuçlarının farkında mısınız? 


4. Yapılacak olan ihalede raylı sistem hakkında yapılacak- olanın ne olduğu belli j değildir. 13 Ocak'ta yapılacak olan bu projenin ihalesi hattın tamamı için mi, yoksa birinci kısmı için mi düzenlenecektir?


5. Belgrad Ormanının su kaynakları, bitki örtüsü ve canlı türleri nedir?


6. Belgrad Ormanından geçecek olan bu güzergâhın dışında kalan ormanlık alan için nasıl bir planlama yapmayı düşünüyorsunuz?


7. Dekovil hattının geçeceği güzergâh için ilgili kurum, kuruluş ve üniversitelerden görüş alınmış mıdır? Alındıysa nasıl görüş bildirmişlerdir?


8. Dekovil hattı için ÇED raporu düzenlenmiş midir?


9. Dekovil hattı için fizibilite ve maliyet çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa çıkan sonuç nedir?


10. Dekovil hattının geçeceği güzergâh boyunca imara açılacak alanlar nerelerdir?


11. Yaklaşık 13 yıldır Belgrad Ormanı içinde ve civarında yeraltı suları ile kaynak suları pompalarla çekilip şişeleme tesislerine taşınmakta. Bu süreçte civarda açılan kuyulardan çekilen suların ekosistem üzerinde olumsuz etkileri ne olmuştur? Dere ve dere yatağı canlılarının yok olduğu doğru mudur?


12. Belgrad ormanının içindeki tarihi su bentlerine ne olmuştur?




Geri Dön