05 / 11 / 2024

Demirören AVM inşaatı davasında Demirören Ailesi'ne beraat!

Demirören AVM inşaatı davasında Demirören Ailesi'ne beraat!

Demirören AVM inşaatı davası sonuçlandı. Erdoğan Demirören ve Tülin Demirören ile oğulları Yıldırım, Fikret Tayfun Demirören ve kızları Meltem Oktay suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti.




İSTİKLAL Caddesi'ndeki Demirören AVM'nin inşaatı sırasında yanında bulunan "Korunması gereken kültür varlığı" olarak tescilli binada da yıkıma neden olunduğu gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Erdoğan Demirören ve Tülin Demirören ile oğulları Yıldırım, Fikret Tayfun Demirören ve kızları Meltem Oktay suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat etti. Aynı davada yargılanan ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden şirketin yetkili temsilcisi Demir Toros Doruk hakkındaki dava ise düştü.


İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanıklar katılmadı.


SAVCI BERAATLERİNİ İSTEDİ


Davaya ilişkin görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Oktay hakkında dava açıldığını hatırlattı. 2863 sayılı Tabiat ve Kültür Varlıkları Kanunu’nun 65. Maddesinde belirtilen suç unsurlarından tebligat unsurunun oluşmadığı belirten Savcı Okumuş, bu nedenle ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti. Savcı Okumuş ayrıca yargılama sırasında hayatını kaybeden Demir Toros Doruk’un 2013 yılında hayatını kaybettiğini bu nedenle davanın düşürülmesini istedi.

 

YASADAKİ DEĞEŞİKLİK BERAATA GEREKÇE OLDU

Sanıklar vekili de savcının görüşüne katıldıklarını, taşınmazda yapılan tadilatın profesyonellere teslim edildiğini, suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını savunarak beraat talebinde bulundu. Mahkeme kararında tüm sanıklar hakkında 2863 yasanın dava açıldığını ancak suç unsurları gerçekleşmediği anlaşıldığından beraatlerine karar verdi. 

 

2 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENDİ


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, daha önce alınan kararlarla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilen Beyoğlu'nda yer alan taşınmazda onaylı projesine aykırı olarak izinsiz yıkım yapıldığı belirtilmişti. Bodrum kata inen merpenler moloz dolu olduğu için alt alta kata inilemediği ve çatı katının açılarak binadaki tahribatın artmasına neden olduğu ifade edilmişti. Bu tahribatın aynı adreste bulunan başka bir parsele yapılan inşaattan kaynaklandığının tespit edildiği vurgulanmıştı. Söz konusu taşınmazın kayıtlı olduğu Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik A.Ş.'nin ortakları olan Yıldırım Demirören, Erdoğan Demirören, Fikret Tayfun Demirören, Tülin Demirören ve Meltem Oktay ile şirketin yetkili temsilcisi olan Demir Toros Doruk'un 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.


Hürriyet


Geri Dön