02 / 05 / 2024

Demirören AVM inşaatında hasar gören camiye restorasyon!

Demirören AVM inşaatında hasar gören camiye restorasyon!

Beyoğlu'nun sembollerinden biri olan Hüseyin Ağa Camisi'nin Demirören Alışveriş Merkezi inşaatı sırasında gördüğü hasarla ilgili incelemelerin ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Demirören Şirketler Grubu sponsorluğunda restorasyon çalışmaları başlatıldı



 

Alışveriş merkezi inşaatı sırasında hasar gören, 400 yıllık tarihi Hüseyin Ağa Camisi yeni baştan restore ediliyor. Alışveriş merkezinin yapımı sırasında oluşan çatlaklarla ilgili devreye giren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın öncülüğünde Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik arasında bir protokol yapıldı. Bu protokolle birlikte sadece camide oluşan çatlaklar değil tarihi yapının tamamının restore edilmesi karara bağlandı.

PROTOKOL İMZALANDI

Hüseyin Ağa Camisi'nin restorasyonu için 26 Mart 2010'da belediye başkanlık binasında taraflar bir araya getirildi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan öncülüğünde düzenlenen toplantıda AVM'yi yapan ve çatlaklara neden olan firmanın tarihi camiyi onarma yerine, yeniden restore etmesine karar verildi. Bina tescilli olduğu için tüm prosedürleri 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından yerine getirildi. Kurul onayı olmadan hiçbir işlem yapılamayacağı belirtilerek hem vakıflar hem de yüklenici firma iyi niyetle bir protokol imzaladılar. Caminin kubbesinde ve duvarlarında meydana gelen ciddi çatlaklar incelendi. Kısa bir süre önce de çalışmalar başlatıldı.

GÜZELLİĞİ ORTAYA ÇIKACAK

Çatlakların uzun süre takip edildiğini belirten İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Çılı'nın, görülen her çatlağın tarihi binaların yıkılmasına neden olacağı düşüncesinin doğru olmadığını söylemişti. Çıllı, ölçü aletleri konularak çatlakların her aşamasının takip edildiğini, restitüsyon, restorasyon ve röleveleri çıkarılarak koruma kurulunun onayı ile çatlakların onarılması için hemen müdahale edilmemesini, canlı olan çatlakların güçlendirme çalışmasına engel olabileceği her çatlağın da binayı yıkmayacağını belirtmişti. Bahçesinde Mimar Sinan'a ait olan Sinan Paşa Camisi'nden getirilen bir şadırvanın bulunduğu 414 yıllık Hüseyin Ağa Camii'nin restorasyonundan sonra tarihi özelliğinin daha iyi ortaya çıkacağı belirtildi.

Mustafa Kaya / SABAH

 


Geri Dön