23 / 11 / 2024

Denizli Güney Şelalesi heyelanın ardından ziyarete açıldı!

Denizli Güney Şelalesi heyelanın ardından ziyarete açıldı!

Denizli Valisi Abdülkadir Demir tarafından alınan bilgiye göre Denizli’nin Güney ilçesindeki Güney Şelalesi, çökmesinin ardından heyelan bölgesinde yapılan düzenlemelerle şelalenin suyu tekrar eski yerine verilerek, ziyarete açıldı.




Denizli’nin Güney ilçesindeki Güney Şelalesi, çökmesinin ardından heyelan bölgesinde yapılan düzenlemelerle şelalenin suyu tekrar eski yerine verilerek, ziyarete açıldı.


Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Güney ilçesindeki ziyaretinin ardından ziyarete açılan şelalede incelemelerde bulundu. Güney Kaymakamı Onur Şatıroğlu ve Belediye Başkanı Halil Ayhan ile birlikte yetkilerden bilgi alan Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de kayıtlı doğal anıtsal yapılardan biri olan Güney Şelalesi'nin geçen yıl mayıs ayında meydana gelen heyelan nedeniyle önemli oranda hasar gördüğünü hatırlattı. 


Güney Şelalesi'nin Denizli için önemli bir turizm merkezi olduğunu belirten Demir, "Eski şelalenin olduğu yerin de tekrar şelale haline getirilip getirilmeyeceğini uzmanlarımız, üniversiteden hocalarımız birlikte değerlendirdiler. Yapılan değerlendirme sonucunda, üniversitenin yaptığı çalışmadan sonra buranın tekrar eski yerinde şelale olabileceğine dair karar verildi. Bu karar doğrultusunda da hem yeni yapılan yere hem de eski orijinal yerine su verildi. Bu doğal yapıyı oluşturan aslında buradaki suyun kendisi. Çünkü bu su da aynen Pamukkale travertenlerini beyazlatan suyun özelliklerine sahip kalsiyum karbonat içeriyor. Burada sürekli su verildiği için yosunlar oluşuyor" dedi. 


Şelalenin çevre düzenlemesinin de yapıldığını dile getiren Demir, "Çevre düzenlemesi ile ilgili de elde ettiğimiz ödeneklerle de buranın çevre düzenlemesi yaklaşık 245 bin liralık bir çalışma ile tamamlandı. Piknik alanları, oturma alanları, buradaki diğer ihtiyaçlarla ilgili sosyal tesisler oluşturuldu. Şu anda en güzel haliyle tamamlanmış oldu. Yeni sistemde il özel idareleri kapandığı için tasfiye komisyonu olarak da burası Denizli Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğuna verildi. Ama buradaki işletme ve diğer konularda Güney Belediyemiz de yardımcı oluyor. Daha önce elektrik sıkıntısı olan bölgeye elektrik şebekesi de geldi. Artık burası gece gündüz hizmet verir hale geldi" diye konuştu.


Denizli'nin Güney ilçesindeki şelale, 1993 yılında  İzmir  2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1. derecede doğal sit alanı, 1994 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından da tabiat anıtı olarak ilan edilmişti. Güney Şelalesi'nde 13 Mayıs'ta meydana gelen heyelanda 20 metre yükseklikteki kaya bloku çökmüştü.


AA


Geri Dön