Denizli İMO 13. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi!
TMMOB Denizli İMO 13. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel kurulda Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Toprak Divan Başkanı olarak seçildi.
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel, 4 yıllık üniversiteden yeni mezun olmuş genç inşaat mühendislerin ellerine yasaların da katkısıyla inanılmaz yetkilerin verildiği bu yetkilerin bazı kişiler tarafından sömürüldüğünü ifade etti. Şenel, üniversite eğitimlerinin en kısa zamanda gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği(TMMOB) Denizli İnşaat Mühendisleri Odası 13. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Çatalçeşme Oda Tiyatrosunda gerçekleştirilen 13. Genel Kurula CHP Denizli Milletvekilleri Melike Basmacı ve Kazım Arslan, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Tefik Demirçalı, oda ve bazı STK’ların temsilcileri ile inşaat mühendisleri katıldı. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Toprak’ın Divan Başkanı olarak seçildiği genel kurulda panın diğer üyeleri ise Bora Kaplan, Fatih Soysaç, Çiğdem Çırak ve Musa Erişkin’den oluştu. Divan Kurulunun belirlenmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Genel Kurul’un açılış konuşmasını ise İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Şevket Murat Şenel yaptı. Tek liste ile seçime giren Şenel, Türkiye’de siyasetin çok sert işlediğine dikkat çekti. Üyeler arasında birbirini hiç tanımayan kişilerin siyaset yüzünden birbirine husumet güttüğünü belirten Şenel, birlik çağrısı yapmak için geçen dönem başkanlık için yarıştıkları Bülent Şahan ile ortak bir liste hazırladıklarını açıkladı.
YEREL YÖNETİMLER BİZE KULAK VERMELİ
15 Şubat 2014’te de odanın 12. Genel Kurulu için burada yer aldıklarını ifade eden Şenel, “Aradan iki yıl geçti. Biz ilk başkanlık için ortaya çıktığımızda odanın yönetimi ile hiçbir bağımız yoktu. 12. Genel Kurulumuz 30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde gerçekleşti. bilindiği gibi o tarihten sonra Denizli büyükşehir oldu. büyükşehir olduktan sonra taşların yerine oturması için aradan bir yıl geçti. Biz bir yıl sonra kendimize muhatap bulabildik. Aradan geçen zamanda en çok sıkıntıyı biz çektik. Üyelerimizin sorunlarını çözmek için muhatap aradık ama bulamadık. Aradan geçen zamanda yerel yönetimlere hep birlik çağrısı yaptık. Doğrusunu söylemek gerekirse bu çağrıların hiçbirine cevap bulamadık. Bu ilde yapılacak olan her işten biz ne kadar sorumlu isek onlarda o kadar sorumludur. Bu sorumlulukta yerel yönetimleri çağrılarımıza kulak vermesini istiyoruz” dedi.
ÜYELERİMİZLE ODANIN ARASI AÇILDI
Bin 300’e yaklaşan üyesi sayısı ile İnşaat Mühendisleri Odası’nın büyük bir camia olduğuna dikkat çeken Şenel, “Bu sayıya rağmen bir etkinlik yapacağımız zaman üç beş arkadaşımızla yapıyoruz. Üyelerimiz çoğu isteyerek değil zorla odaya geliyor. Odanın üyeleri ile arasında mesafe gittikçe artıyor. Ayrıca yeni çıkan TMMOB yasası ile de hayal kırıklığına uğradık. Biz il odacılığının yapılabileceği bir düzenleme beklerken Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bağlanan bir oda yapısıyla karşı karşıya kaldık. Biz meslek odalarının sektör üzerindeki etkisi yok edilmeye çalışılıyor. Yasal düzenlemelerde ortada bir başıboşluk ve düzensizlik hakimiyeti başladı. Biz mühendisler olarak ortak şemsiyenin altında buluşacakken artık o şemsiyeyi kaybettik ve her beraber ıslanmaya başladık” diye konuştu.
GENÇLERİN ELLERİNE BOMBA VERİLDİ
Türkiye’de ilk mühendislik yasasının 1938’te çıkarıldığını ifade eden Şenel, çıkan yasanın yazılı olduğu bir kağıdı katılımcılarla paylaştı. TMMOB’un da temelinin atıldığı yasanın halen bazı değişikliklerle yürürlülükte olduğuna dikkat çeken Şenel, “Yasada 4 yıllık inşaat mühendisliği bölümünü bitiren öğrencilere büyük yetkiler veriliyor. Bu öğrenciler isterse bir gökdelen isterse barajın altına imza atabilir halde. Bu korkunç bir yetki. Bu yetkiyi sömüren aç gözlüler var. Üniversitelerimizde verilen eğitimin kalitesi belli. Biz Şükrü Toprak hocamızla PAÜ’de Mühendislik Fakültesinde eğitim veriyoruz. Bizim kaynaklarımıza bakıldığında sadece 60 öğrenci mezun edecek bir olanağımız var. Ama Ankara’dan bize bu sayının iki üç katını mezun etmemizi söylüyorlar. Bu olanaklar altında yeterli eğitimi alamayan öğrenciler okullardan mezun oluyor. Tüm Türkiye olarak mezun ettiğimiz yıllık mühendis sayısı dünyanın sayılı güçlerinden olan Almanya’nın kat be kat fazlasına tekabül ediyor. Bu düzenin düzenlenmesi ve sorunların bir an önce giderilmesi gerekiyor. bunun yanında ülkemizde metrekaresi 25 kuruştan statik raporu hazırlanıyor. Bu rapordan ne bize hayır gelir ne inşaat ne de Denizli’ye” dedi.
Denizli'nin Sesi Horoz