Denizli'deki Çivril Tren Garı'nın imar sorunu mecliste!
CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Çivril'de imara açılan bir sit alanına ilişkin soru önergesi hazırladı. Basmacı sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya sordu..
CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Çivril'de imara açılan bir sit alanına ilişkin soru önergesi hazırladı. Basmacı sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya sordu.
1892 yılında yapılmış olan Çivril Tren Garı'nın uzun yıllar hizmet verdiğini ve 1988 yılında zarar ediyor düşüncesi ile seferlere kapatıldığını belirten Basmacı önergesinde "İzmir 2 no'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu 19 Haziran 1996 tarih ve 5914 sayılı kararı ile tarihi tren garını da içine alan 54 bin 192 metrekarelik alanı "Korunması Gerekli Kültür Varlığı" statüsüne alarak tescillenmiştir. Bu tarihten sonra ilgili alan "sit alanı" olarak geçmektedir. Kurulun amacı Tarihi Tren Garının mistik dokusuna zarar vermeden, tarihi dokuyu bozmadan gelecek nesillere aktarmaktır. Bu amaçla kurul 2963 ve 3386 sayılı yasalar uyarınca şu kararı almıştır." Denizli ili Çivril ilçesi merkezinde, tapunun 29 M- 2 Pafta, 139 ada, 1 parselinde kayıtlı taşınmaz üzerinde yer alan gar binası ve ek tesislerinin tescil edilmesine, bu yapıların ve alanın kültürel amaçlı işlev verilerek Demiryolları Müzesi veya Demiryolları Parkı olarak düzenlenebileceğine karar verildi."
Aynı yıl ilgili alan Çivril Belediyesi meclis kararı ile yeşil alan ilan edilmiştir.
Uzun yıllar tren garı ve çevresi için TCDD ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı imara açma hususunda çalışma yapmalarına rağmen başarılı olamamışlardır. İlgili alanın sit alanı olduğu ve 1996 yılında tescil edildiği aşikardır. Ancak anlaşılan o ki Çivril Belediyesi Meclis Kararı olmadan T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planında değişikliği yaparak, "sit alanı" olarak tescillenmiş olan 54 bin 192 metrekarelik alanı imara açmıştır. Bu karara istinaden de ihale açan Devlet Demir Yolları tarihi tren garı ve araziyi Çivril Belediyesi'nde devretmiştir." dedi. Basmacı bu bağlamda 2 ayrı soru sordu.
Basmacı'nın soruları
1. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü olarak 1996 yılında "sit alanı" ilan edilen tarihi tren garının imara açılmaması için neler yaptınız? Tarihi Tren Garı'nın bulunduğu alan üzerinde "Korunması Gerekli Kültür Varlığı" statüsü kaldırılmış mıdır?
2. İlgili alan üzerinde "sit alanı" statüsü kaldırılmış ise hangi tarih ve hangi sayılı karar ile kaldırılmıştır?