Kadıköy'deki tarihi tren istasyonlarının kaderi ne olacak?
Dün atılan Tweet'le Kadıköy'deki tarihi tren istasyonları yıkılacak mı sorusu tekrar akıllara gelmişken Kadıköy Belediyesi açıklama yaptı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre istasyonların yıkılması söz konusu değil...
Dün atılan Göztepe İstasyonu'nun yıkılacağına ilişkin Tweet'le kafalar tekrar karışmışken Kadıköy Belediyesi'nden açıklama geldi. Belediye, atılan Tweet'i yalanlarken sürdürdükleri kampanyanın ise devam ettiğini belirtti.
İşte dün atılan tweet:
Kadıköy Belediyesi'nin açıklaması:
Mayıs ayında Kadıköy'deki tarihi tren istasyonlarıyla ilgili yazılı, görsel ve sosyal medya ağlarında da birçok haber ortaya çıkmıştı. Bu haberlere karşın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bir açıklama yaparak istasyonların ve ilgili binaların yıkılmayacağını belirtmişti. Ancak istasyonların nasıl değerlendirileceğine dair herhangi bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmamıştı.
Kadıköy Belediyesi de bu sebepten dolayı Göztepe başta olmak üzere Kızıltoprak, Feneryolu, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonları için kampanya başlatmıştı. Halen süren bu kampanya Kadıköy'deki tarihi tren istasyonlarının müze ve kültür merkezine dönüşmesi için 'Tarihi Tren İstasyonları Müze ve Kültür Merkezi Olsun' kampanyası olarak isimlendiriliyor.
Kadıköy Belediyesi bundan 4 sene önce de istasyonlar ve yan binaları ile ilgili bir projesinin bulunmaması nedeniyle harekete geçmişti. Kadıköy Belediye Meclisi, 7 Temmuz 2009’da, o dönem meclis üyesi olan yazar-müzeci Sunay Akın’ın önerisiyle hazırlanan, tarihi istasyonların “Kültür Hattı” olarak müze veya kültür merkezine dönüştürülmesi talebini Ulaştırma Bakanlığı’na iletmiş ancak istasyonların akıbetinin Marmaray projesinin gidişatına göre belirleneceği gerekçesiyle bu talep reddedilmişti.
Öte yandan istasyonların, “Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 5 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 15.10.2010 tarih ve 2864 sayılı kararı ile 240 ada, 1 parseldeki söz konusu eserlerin demiryolu mimarisinin özgün yapılarından olması nedeniyle binalarıyla birlikte “1. Grup Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olması, dokunulmazlığını güvence altına alıyor.
İşte Kadıköy Belediyesi'nin başlattığı kampanya:
Kime:
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Kadıköy'deki Tarihi Tren İstasyonları Müze ve Kültür Merkezi Olsun
Kadıköy’ün tarihi tren istasyonlarının Yüksek Hızlı Tren ve Marmaray çalışması kapsamında atıl duruma düştükten sonra nasıl değerlendirileceği halen muğlâklığını koruyor.
Yazılı ve görsel medyada ve sosyal medya ağlarında başta Göztepe olmak üzere Kızıltoprak, Feneryolu, Erenköy, Suadiye ve Bostancı istasyonlarının yıkılacağına dair haberlerin yansımasının ardından Kadıköy Belediyesi olarak harekete geçtik. İlgili istasyonların tarihi ve kültürel varlıklarının korunması ve müze-kültür merkezleri olarak değerlendirilmesi talebimizi yineliyoruz.
DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen hızlı tren hattı çalışmaları kapsamında işlevini yitiren Haydarpaşa-Bostancı arasındaki tescilli kültür varlıkları olan 6 tarihi istasyonun yıkılacağına dair yazılı ve görsel medyada pek çok haber çıktı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı haberlerin ardından bir açıklama yaparak istasyonların ve ilgili binaların yıkılmayacağını belirtti. Fakat, istasyonların nasıl değerlendirileceği konusunda her hangi bir bilgi kamuoyu ile paylaşılmadı.
Kadıköy’ün İstasyonları Sahipsiz Değil!
Tüm İstanbulluların genel talebi ise istasyonların kültürel varlık olarak korunması ve yeniden işlev kazandırılarak bulundukları semtlerin kültürel merkezleri haline gelmesi.
İstasyonlar Güvence Altında
İstasyonların, “Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 5 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 15.10.2010 tarih ve 2864 sayılı kararı ile 240 ada, 1 parseldeki söz konusu eserlerin demiryolu mimarisinin özgün yapılarından olması nedeniyle binalarıyla birlikte “1. Grup Kültür Varlığı” olarak tescillenmiş olması, Kadıköy’ün istasyonlarının dokunulmazlığını güvence altına alıyor.
Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com