07 / 05 / 2024

Denizli'deki Kayalık Camii'nde izinsiz tadilat mı yapılıyor?

Denizli'deki Kayalık Camii'nde izinsiz tadilat mı yapılıyor?

Denizli'deki 800 yıllık camide yapılan izinsiz tadilatın tarihi dokuya zarar verdiği iddia edildi. Şikayet üzerine, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da izin almaksızın yapılan tadilatın suç olduğuna karar verdi.



Alınan bilgiye göre, Kayalık Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği, cemaatten toplanan parayla 15 Mayıs Mahallesi'ndeki camiye klima, vantilatör ve ısıtma sistemleri takılması için çalışma başlattı. 


Cami imamı Hikmet Yuvacı, Kayalık Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Turan Doğan'ın yürüttüğü tadilat işlerinin tarihi caminin dokusuna aykırı olduğunu kaydederek sökülmesini istedi ve Aydın Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na şikayette bulundu.


Şikayet nedeniyle ikili arasında çıkan tartışmada imam Yuvacı, dernek başkanı Doğan tarafından darp edildiği iddiasıyla rapor aldı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.


Dernek Başkanı Doğan, sabah saatlerinde klima, ısıtma sistemi ve mermerleri söktü, cemaat ise camideki tadilat izlerini görünce tepki gösterdi. 


Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu "suç" kararı verdi 


Şikayet üzerine, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da izin almaksızın yapılan tadilatın suç olduğuna karar verdi. 


Kayalık Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Doğan gazetecilere yaptığı açıklamada, şikayet sebebiyle imamla kavga ettiklerini söyleyerek, şunları kaydetti:


"7 yıldır dernek başkanıyım. Zaman içinde klima, ısıtma sistemi, mermerlerin yapımını sağladık. Yapılan şikayet üzerine Aydın Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu işlerin tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle sökülmesini istedi. Biz de bunları söktük. Mermerleri kırdık. Dövme olayı olmadı. Ancak birbirimize vurduk. Ben cemaati bilgilendirmek için cami girişindeki panoya yazı yazdım. Kavga da ondan çıktı. Olaylardan cemaat de çok rahatsız oldu. Ben bu yaptıklarımı iyi olduğunu düşündüğüm için yaptım. Şimdi olsa yine yaparım." 


Kayalık Cami İmamı Yuvacı ise 800 yıllık camide olmaması gereken şeyler yapıldığını, cami görevlisi olarak gerekli yerlere şikayetlerde bulunduğunu, dernek başkanı hakkında da dava açtığını söyledi. 


AA


Geri Dön