13 / 11 / 2024

DEPDER Başkanı: Afetlere önceden önlem alınmalı

DEPDER Başkanı: Afetlere önceden önlem alınmalı

Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Ayşegül Şenol Can, Düzce depreminin 15. yılıyla ilgili açıklamasında, "afetlere karşı önceden önlem alma" kültürünün önemine ve yaygılaştırılmasına dikkat çekti.




Düzce Depremzedeler Derneği (DEPDER) Başkanı Ayşegül Şenol Can, Düzce depreminin 15. yılıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Artık tüm dünyada kabul edildiği gibi afetlerle etkin mücadelede en önemli yöntem önceden önlem alma kültürünün kamu yönetimi anlayışına ve toplumun tüm katmanlarına yerleşmesidir" dedi.


Can, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremle 15 yıl önce kaybettiğimiz canları ve deprem gerçeğini unutulmadığını göstermek, yetkililerin unutmamasını sağlamak için her yıl olduğu gibi bu yıl da deprem saati olan 18.57'de Düzce Anıtpark Meydanı'nda hep beraber "Depremi unutma, unutturma" diyeceklerini söyledi.


Türkiye'nin yeryüzünün önemli deprem kuşaklarından birisinde yer aldığını ancak bugüne kadar geçirilen deprem felaketlerinde depremlerin etkileriyle etkin mücadele edilemediğini belirten Can, şöyle devam etti:


"Bir arayış içindeyiz ancak kararlılık, süreklilik ve hesap verebilirlik konusunda iyi bir noktada değiliz. Zaman zaman hükümet yetkililerinin kararlılık içeren birkaç çıkışı olsa da bunlar yerleşik uygulamalara dönüşememektedir. Bunun çeşitli nedenleri olsa da en önemlisi afet duyarlı bir kamu yönetimi anlayışının halen daha yerleştirilememiş olmasıdır. Depremlerle etkin mücadele için yeterli kaynak ayrılmamakta, ayrılan kaynaklarsa amacına uygun kullanılmamaktadır (deprem sonrası toplanan vergiler). Aksine kamusal nitelikten yoksun ve piyasa koşullarına emanet edilen bir anlayış hüküm sürmektedir. Halkın katılımı sağlanamamakta, hatta istenmemekte, böylece sürdürülebilir mücadele yöntemleri oluşmamaktadır."


Düzce'nin 17 Ağustos gibi çok ağır sonuçlar doğuran bir afetin hemen sonrasında 12 Kasım depremleri yaşadığını ve bundan o dönemde çok önemli dersler çıkarılması gerektiğini anlatan Can, "Yaşadıklarımızdan önemli dersler çıkartmamız gerekiyordu ancak ardı sıra yaşadığımız depremler ve yakın geçmişte yaşadığımız ve birkaç gün önce yıl dönümü olan Van ve Erciş depremlerinde de gördük ki halen çok önemli yaklaşım sorunlarımız var. Ülke genelindeki gelinen noktadaki eksiklerimiz fazlasıyla deprem geçiren bir il olmamıza rağmen bizde de hüküm sürmeye devam ediyor" diye konuştu.


Afetlerde etkin mücadelenin önemine değinen Can, sözlerini şöyle tamamladı:


"Bugün artık tüm dünyada kabul edildiği gibi afetlerle etkin mücadelede en önemli yöntem önceden önlem alma kültürünün kamu yönetimi anlayışına ve toplumun tüm katmanlarına yerleşmesidir. Önceden hazırlıklı olmanın en önemli göstergesi ise başta devletin kurumlarının bu konuda hazırlık olmasıdır. Buna uygun bir afet yönetimi anlayışının uygulamalar eliyle ve devletin bu konudaki yapılanmasını tamamlaması ile mümkün olacaktır."


AA


Geri Dön