01 / 05 / 2024

Depolama alanı ihtiyacı 5 senede tam 2 kat artacak!

Depolama alanı ihtiyacı 5 senede tam 2 kat artacak!

Hızla artan e-ticaret, enflasyonist ortamda daha çok stok tutma düşüncesi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi etkisiyle depolama alanı ihtiyacının 5 senede tam 2 kat artması bekleniyor.



Hızla artan e-ticaret, enflasyonist ortamda daha çok stok tutma düşüncesi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi etkisiyle yakın coğrafyalarda üretim ve tedarik kaynağı bulma gibi durumlar, son zamanlarda sık sık gündeme gelen depolama alanı talebini de  artırıyor. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, planlı ve kurumsal tedbirler biran önce alınmazsa, ülkemizi ciddi bir depolama alanı darboğazı bekliyor. Paylaşılan detaylara göre, Türkiye'de kayıt altındaki depolama alanı henüz 20 milyon metrekare (m2) bile değilken, gelecek 5 senede depolama alanı ihtiyacının 2 kat artış göstererek, ilave 25 milyon metrekareye daha ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.

Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, nitekim her 1 milyar Euro değerindeki üretim yatırımı için ilave olarak 18 bin metrekare depolama alanı, normal perakende mağazacılığına göre e-ticaret için 3 katı daha çok depolama alanı ve her 1 milyar Dolar e-ticaret satış artışı için ise yaklaşık olarak 116 bin metrekare depolama alanı gerekiyor.

 
E-TİCARET KISA SÜREDE TESLİMAT İÇİN ÇÖZÜM ARIYOR


e-Ticaret Bilgi Platformu tarafından açıklanan son dakika verilerine göre, 2019'da 136 milyar Türk Lirası e-ticaret hacmi, 1.3 milyar adet şeklinde olan sipariş sayısı ve 68 bin 457 adet şeklinde olan işletme sayısı varken, söz konusu bu rakamlar 2022'te 800 milyar Türk Lirası hacme, 4.8 milyar adet siparişe ve 548 bin 688 işletmeye çıktı. Yine verilen bilgilere göre, Türkiye İstatistik Kurumu'nun resmi olarak açıkladığı son verilere göre e-ticaret kullanımı Türkiye'de katlanarak artıyor. 

Depolama alanı ihtiyacı 5 senede tam 2 kat artacak!

Açıklanan detaylara göre, 2012'de bireylerin internet üzerinden sipariş vermesi yüzde 10.3 şeklinde iken, söz konusu bu oran 2023'ün Ağustos ayı itibarıyla da yüzde 49.5 şeklinde oldu. 

Yine verilen detaylara göre, her gün milyonlarca kargo, evlere ve ofislere teslim edilir duruma geldi ve ayrıca siparişlerde dönen ürünlerin yaklaşık olarak yüzde 50’lik kısmı da depolama alanı ihtiyacı olan ürünlerden meydana geliyor.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre e-ticaretin yüzde 90'lık kısmının lojistik ve özellikle depolarda yapılan “fulfillment” işlemleri olduğunu dile getiren DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya e-ticaret sektörünün günümüzde, tüketiciye çok daha yakın olmak ve çok daha kısa zamanlarda  teslimat yapabilmek için çözümler aradığını söyledi.
 
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin etkisiyle yakın coğrafyalarda üretim ve tedarik kaynağı bulma ihtiyacı sebebiyle Türkiye’nin hem coğrafi yakınlığı, hem de üretim yetkinliği ile Avrupa’nın tedarik zinciri ülkesi olmak amacıyla doğru ülke olduğuna değinen DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya, böylesi bir durumda Türkiye'deki depolama alanı ihtiyacının çok fazla olacağın da kaydetti.

Yaptığı açıklamada yalnızca Türkiye'de değil, dünya genelinde de lojistik firmalarına (3PL) ait depolama alanları arzının, depolama ihtiyacını ve talebini karşılayacak yeterlilikte olmadığını da kaydeden Oruç Kaya, akla gelen ilk çözümün klasik yöntem yani yeni depoların inşa edilmesi olabileceğini söyledi.

Açıklamasında ama bu çözümün hayata geçirilmesi ve uygulanmasının yüksek miktarda yatırım yapılmasını gerektirdiğini ve en az 5-10 sene sürebileceğini kaydeden DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya, Aarıca günümüzde, klasik depolar konvansiyonel kontrat yönetimiyle yüzde 85-90 seviyelerinde doluluğa ulaştıklarında aslında gizli “tam dolu” statüsüne geçtiklerini söyledi.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada oysaki taleplerin gerçek-zamanlı, konum-tabanlı yönetilebilir olursa, bu boşluk alanların yüzbinlerce metrekare ilave depolama alanı olarak kullanılacağını kaydeden DepOrtak Kurucu Ortağı Oruç Kaya, günümüzde, klasik yöntemler yerine, daha radikal, farklı ve hatta hemen uygulanabilecek çözümlerin devreye alınması gerektiğini söyledi.

 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

ŞOK Marketten dev kampanya: Cumartesi günü akıllı saat ve oyun konsolu peşin fiyatına 6 ay taksitle satışa çıkıyor!

Togg'a bir faiz zammı daha geldi! 2 Ekim itibariyle resmen değişecek


Geri Dön