22 / 11 / 2024
fuzul

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

İstanbul'da yaşanan bir ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı, 'Kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?' sorularını gündeme getirdi. İşte hem ev sahiplerini hem kiracıları ilgilendiren o soruların yanıtları...




Konut sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkara her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak dairesini satışa sunan bir konut sahibi “Kiracılı evi kimse almıyor” dedi ve evin boşaltılmasını talep etti. 

Kiracı daireyi boşaltmayınca taraflar cama asılmak istenen ‘satılık’ ilanı üzerine tartıştı. Kiracıdan ev sahibinin ilan asmasına izin gelmedi. 

Bu olayın ardından 'Kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?' sorularının yanıtları merak edilmeye başlandı. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

Hürriyet Gazetesi'nden İsmail Sarı'nın haberine göre; anlaşmazlık yaşayan ev sahipleri ile kiracılar için 1 Eylül tarihinde arabuluculuk uygulaması devreye alındı. Artık, taraflar anlaşmazlık yaşamaları durumunda mahkemeden önce arabulucuya gitmek zorunda. 

Arabulucu bürolarına gerçekleştirilen çok sayıdaki başvurunun yüzde 75’ini tahliye talepleri ve zam anlaşmazlıklarından meydana geliyor. Bu yoğunlukla uğraşmak istemeyen veya arabulucudan çıkan karardan memnun olmayan  konut sahipleri, dairelerini satılığa çıkarmaya çalışıyor.
 
İstanbul Kağıthane’de yaşayan E.Ö. de konut sahibiyle anlaşmazlığa düşen kiracılardan oldu.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

"Ben yine de kira zammı döneminde insaflı davranıp kendisine yüzde 25’in üzerinde yükseliş uygulamayı teklif ettim. 6-7 bin TL'yi kabul etmeye hazırdım. Halbuki daha üç yıldır bu evde oturuyorum. Ama konut sahibim 15 bin TL'de diretti. Ben de yüzde 25 yasal oranı kendisine gönderdim.  Bunu yaptıktan sonra konutu satacağını söyledi" açıklamasında bulunan E.Ö., konut sahibinin kendisine evi bir ay içinde boşaltması gerektiğini söylediğini aktardı. 

Ev sahibinin bir ay boyunca iki üç günde bir “Evi ne zaman boşaltıyorsunuz” diye kendisine telefon ettiğini söyleyen E.Ö., "Ben telefonu açmayınca eşimi rahatsız etmeye başladı. Bir gün elinde 'satılık' yazılı olan bir ilanla geldi. 'Bunu cama asacağım' dedi. Kendisine o an müsait olmadığımızı belirttik ve bunu kiracının olduğu daireye, kiracının rızası olmadan asamayacağını söyledim" diye konuştu. 

Ev sahibinin 'Olur mu öyle şey! Bu ev benim, ne yapacağımı size mi soracağım?' dediğini ve bir arbede yaşandığını dile getiren kiracı, "İlanı astırmadım, astırmayacağım da… Evi satmak gibi bir niyeti olmadığından eminim. Tüm bu baskı bizi çıkarıp evi 20 belki de 25 bin liraya kiraya vermek için…" ifadelerini kullandı. 

Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa, 'Kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?' sorularının yanıtlarını da verdiği, bu konu ile ilgili bir açıklamada bulundu. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

KONUT SATIŞA ÇIKARSA, KİRACININ BOŞALTMA ZORUNLULUĞU YOK 

Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa, E.Ö.’nün yaşadığı gibi olayların şu an çok yaygın olduğuna vurgu yaptı ve "Malik taşınmazını istediği her an satabilir ancak malikin taşınmazını satmak istemesi halinde sırf bu satış nedenine dayanarak kiracısını tahliye etme imkanı bulunmuyor" açıklamasında bulundu. 

"Burada belki yeni yürürlüğe giren, kira sözleşmesinden kaynaklı uyuşmazlıklar için öngörülen arabuluculuk sürecine başvurularak ortak bir zeminde buluşulabilir" ifadelerine yer veren Ümit Yasin Kısa, bunun haricinde yeni maliğin sürelere uyarak tahliye davası açabileceğinin altını çizdi. 

Açıklamasında "Konu hakkında Borçlar Kanunu'nun ilgili maddesi; 'Sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur' şeklindedir" diye konuşan Kısa, gayrimenkulün üçüncü bir kişi tarafından satın alınması durumunda kira sözleşmesinin yeni malikle devam edeceğine vurgu yaptı. 

Yeni malik konutu kendisinin veya kanunda sayılan yakınlardan birinin kullanacağını iddia ederse, yine kanunda belirtilen sürelere uyarak bildirim yapması ve tahliye davası açması gerekiyor. 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

KİRACININ İLAN ASILMASINA İZİN VERMEME HAKKI VAR MI?

Ümit Yasin Kısa, , ilan asılmasına ilişkin açıklamasında "Borçlar Kanunu'nda malikin konutu satmak istemesi halinde kiracının ve malikin neleri yapması gerektiği, hangi hakları olduğu sayılmıştır" bilgilerine yer verdi ve konutun satılık olduğunun teşhir edilmesine ilişkin bir hüküm olmadığının altını çizdi. 

Bir yanda taşınmazını satmak isteyen ve bunu ilan etmek isteyen malik, diğer yanda konutu kullanma hakkı kendisinde olan kiracı olduğunu aktaran Kısa, malikin satış ilanını asamayarak uğrayacağı zararın daha fazla olduğu kanaatinde olduğunu, ancak bu durumun tahliye nedeni olamayacağını belirtti. 

Kısa, "Eğer konuta ilan asılmasının hukuka aykırı olduğu düşünülüyorsa ve alanının işgal edildiği iddiası varsa bu durumda huzur ve sükunu bozmak suçu değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı ve kiracının rızası dışında konuta girilemeyeceği için ayrıca bir hukuk davasına gerek duyulmayacağını vurguladı. 

Bireysel Emeklilik'te yeni sistem netleşti! Konut alımı, evlilik ve afet gibi durumlarda paranızı kullanabileceksiniz!

Devlet, eşi vefat eden kadınlara konut desteği veriyor! 500 bin TL'lik destek için işte bu şartlar aranıyor...

Ev alacaklara faiz uyarısı: 1 milyon TL konut kredisi yeni taksit tablosu! Faizler tek tek değişti! 


Geri Dön