28 / 04 / 2024

Bireysel Emeklilik'te yeni sistem netleşti! Konut alımı, evlilik ve afet gibi durumlarda paranızı kullanabileceksiniz!

Bireysel Emeklilik'te yeni sistem netleşti! Konut alımı, evlilik ve afet gibi durumlarda paranızı kullanabileceksiniz!

Bireysel Emeklilik Sitemi'nde yeni dönemle ilgili detaylar Resmi Gazete'de yayımlanarak netleşti. Konut alımı, evlilik ve afet gibi durumlarda paranızı kullanabileceksiniz! İşte detaylar...



Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yeni dönemle ilgili detaylar Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle duyuruldu. Buna göre katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'sini kullanabilecek.

KONUT ALIMI, EVLİLİK VE AFET GİBİ DURUMLARDA YARISINI ALABİLECEKSİNİZ!

katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'sini kullanabilecek. Ekonomist Muhammet Bayram BES ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bayram “Bireysel Emeklilik Sistemi’ni (BES) daha cazip hale getirmek adına yeni bir düzenleme yapıldı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Kur Korumalı Mevduattan (KKM) çıkışın organize edilmesi belli bir tutarın BES’e tasarruf mekanizması olarak aktarılması amaçlanmakta.'' dedi. 

Buna göre kısmen ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek.

FON'DA 700 BİN LİRA TOPLANDI!

Konu ile ilgili bazı düzenlemeler getirildi ve BES’te yüzde 50 tutarın katılımcılar tarafından alınması sağlandı. Daha önceden 18 yaşın altına katılımın yolu açılmıştı. Bu sayede 700 milyon TL’ye yakın fonda para toplandı. Toplamda katılım sayısı 16 milyona ulaştı ve sayının ilerleyen zamanda daha da fazla artması bekleniyor.

Bayram ''Alınan kararlara göre BES’teki paralarının en az yüzde 50’sini çekebilecek olan vatandaşların brüt asgari ücretin 5 katı kadarlık kısmı yani 67 bin TL’yi yatırması gerekiyor. Eğer bu parayı yatırmışsa yüzde 50’lik kısmını çekmesi sağlanabilecek.'' dedi.

Bireysel Emeklilik te yeni sistem netleşti! Konut alımı, evlilik ve afet gibi durumlarda paranızı kullanabileceksiniz!

KONUT ALIMLARINDA YÜZDE 50 SAHİPLİK ŞARTI 

BES’teki paralarının en az yüzde 50’sini çekebilecek olan vatandaşların brüt asgari ücretin 5 katı kadarlık kısmı yani 67 bin TL’yi yatırmaları gereiyor. Eğer bu parayı yatırmışsa yüzde 50’lik kısmını çekebilecek.

EVLENMEK İÇİN PARA ÇEKİLEBİLİR Mİ?

Evlenmek isteyenlerin de evlilik belgelerini iki aylık süreç içerisinde sunmaları gerekiyor. Yine eğer afetten dolayı tutar çekildiyse afet olduktan sonra 6 ay içerisinde buna ilişkin bir bildirim yapılması gerekiyor.

Eğitim için çekilecekse en az 21 yaşında olması gerekiyor. Toplamda yapılan ödemelerle birlikte devlet katkısı konut ve evlenmede yüzde 20 olarak uygulanacak. Öğrenim ve doğal afetlere yüzde 25 katkı verilecek. Bayram, Normalde devlet katkı tutarının yüzde 30 seviyesinde olduğunu hatırlattı.

BESTE 3 YIL KALMA ŞARTI VAR!

Eğer yüzde 50’lik tutarın çekilmesine yönelik hak kullanılırsa BES’te 3 yıl kalma şartı getiriliyor. Eğer 3 yıl kalma şartı sağlanmazsa ödenen tutarlar gecikme faiziyle geri alınacak.

BES YAPTIRMAK MANTIKLI MI?

Ekonomist Muhamet Bayram, bu düzenlemelerin BES’in cazibesini artıracağını söyleyerek ''Kendisi, eşi, çocukları adına BES’e girebilecekler. Bununla beraber Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) getirilecek. İşveren nasıl sigorta primi yatırıyorsa bu primin bir kısmı emeklilik sistemine aktarılabilecek. TES, Orta Vadeli Program’da (OVP) açıklandı ancak detayları henüz belli değil. BES’e gün geçtikçe daha fazla rağbet olacağını düşünüyorum.” dedi.

Konut almak için BES'in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?


 


Geri Dön