30 / 04 / 2024

BES’te kısmen ödeme şartları resmen belli oldu! Biriken tutarın yüzde 50’si alınabilecek! Konut alımı, evlilik...

BES’te kısmen ödeme şartları resmen belli oldu! Biriken tutarın yüzde 50’si alınabilecek! Konut alımı, evlilik...

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında sistemde biriken tutarın yüzde 50'lik kısmını alma imkanı sağlayan kısmen ödeme uygulamasında başvuru şartları netlik kazandı.



Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) 1 Temmuz 2024 tarihinde devreye alacağı kısmen ödeme uygulamasının başvuru esaslarını belirlemiş olduğu genelgeyi yayımladı.

Söz konusu bu uygulama ile katılımcılar, sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında hesaplarında birikmiş olan tutarların yüzde 50'ye kadar olan bölümünü alabilecek. 

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan bu uygulamadan faydalanmak isteyen katılımcılar, sözleşmelerinin olduğu emeklilik şirketine SEDDK'nın belirlemiş olduğu durum kapsamında başvuru yapabilecek. Emeklilik şirketleri katılımcıların başvurularının Emeklilik Gözetim Merkezi'nin sağlamış olduğu altyapı ile kontrolünü sağlayacak.

BES’te kısmen ödeme şartları resmen belli oldu! Biriken tutarın yüzde 50’si alınabilecek! Konut alımı, evlilik...

DAHA ÖNCE ÖDEME ALMAMIŞ OLMASI GEREKİYOR


Katılımcıların konu ile ilgili olarak başvuru yapabilmeleri için belirlenen hallerde daha önce kısmen ödeme almamış olmaları gerekli. Ayrıca birden çok bireysel emeklilik sözleşmesi olanlara yalnızca bir başvuru hakkı tanınırken, doğal afet hali hariç daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 sene geçmiş olması şartı da aranıyor.

İlk kez kısmen ödeme başvurusu yapacak olan katılımcılarda da en az 5 sene sistemde olma durumuna bakılacak. 


Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, süre şartının dışında bir de katkı payı ödemeleri için bazı kriterler belirledi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre doğal afet hali hariç daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden ya da ilk defa bu hakkı kullanacak olan katılımcıların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olması gerekiyor.


Verilen detaylara göre bireysel emeklilik sözleşmesinde rehin, haciz ya da alacağın devri sözleşmesine konu olmadığı tespit edilecek. Ayrıca kısmen ödeme başvurusunun kabul ya da ret sonucu, talep formunun şirkete ulaşmış olduğu tarihten itibaren üç iş günü içerisinde elektronik iletişim araçlarıyla katılımcıya bildirilmiş olacak.

Katılımcılar, talep edilmiş olan belgelerle eş zamanlı biçimde başvuru gerçekleştirilebildiği gibi ayrıca başvuru tarihinden 2 ay kadar öncesine kadar evlendiğini ya da konut aldığını gösterir belgeler ile de gerçekleştirebilecek. Başvurusu onaylanıp ödeme alan katılımcılar da söz konusu ödemeyi aldıktan 2 ay sonrasına kadar ilgili belgeleri şirkete iletip başvuru işlemlerini tamamlamakla yükümlü olacak.

Belge olarak konut alımları için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmış olan web tapu ile üretilmiş olan doğrulama kodunun bulunduğu tapu belgesi nüshası sunulacak. Evlilik durumu için e-Devlet sistemi ile üretilmiş olan ve üzerinde doğrulama kodu olan nüfus kayıt örneği, doğal afet hali için doğal afetin gerçekleşmesine müteakip Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından duyurulan belge ibraz edilecek.

BES’te kısmen ödeme şartları resmen belli oldu! Biriken tutarın yüzde 50’si alınabilecek! Konut alımı, evlilik...

KISMEN ÖDEME TUTARLARI YÜZDE 50'YE KADAR BELİRLENEBİLECEK

Yine aktarılan detaylara göre kısmen ödemeye ilişkin işlem ve hesaplamalar, başvuru tarihinde katılımcıların hesabında olan fon pay adedi üzerinden gerçekleştirilecek. Söz konusu başvuru tarihinde bekleyen fon alım talimatları, henüz katılımcıların hesabına intikal etmemiş katkı payı ve devlet katkısı tutarları da dikkate alınmayacak.

Hesabında birden çok çeşit fon payı olan katılımcıların, her fon çeşidinden, kısmen ödeme tutarının toplam birikimine oranı kadar oranda fon payı satım talimatları verilecek. Fon satım talimatı verilecek olan hesapta, işlemi süren fon dağılım değişikliği ya da kesintilere ilişkin süreçler varsa önce söz konusu bu işlemlerin tamamlanması beklenecek. Katılımcılar, belge ibrazlarını başvurular sonrasında yapması durumunda azami iki ay olacak şekilde kısmen ödeme süreci sonlanana kadar fon dağılım değişikliği gerçekleştiremeyecek.

Kısmen ödeme tutarları, en geç tüm fon paylarının nakde dönüşmüş olduğu günü izleyen ilk iş gününde katılımcı hesabına ödenecek. Belgelerin başvurudan sonra ibraz edilmesi halinde, devlet katkısı en geç fon paylarının nakde dönüştüğü günü izleyen ilk iş günü ödemesi tamamlanacak.

Ayrıca nakde dönüştürülmüş olan söz konusu bu tutarın herhangi bir nedenle 10 iş günü içerisinde ödenememesi ve kısmen ödeme işleminin yapılmaması halinde başvuru yapılmamış olarak kabul edilecek. Tutar da iki iş günü içerisinde katılımcının mevcut fon dağılım tercihine uygun olarak yatırıma yönlendirilecek.

Katılımcılar başvuru formundaki kısmen ödeme tutarını yüzde 50 şeklinde belirleyebildiği gibi daha az miktarda da talep edebilecek. Konut alımları ve evlilik hallerinde gerçekleştirilen başvurularda, kısmen ödeme hallerinin oluşmaması ya da 2 ay içerisinde gerekli belgelerin sunulmaması durumunda kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30'luk kısmı da devlet katkısı hesabından indirilecek.

Katılımcılar başvuru esnasında bireysel emeklilik sözleşmesinden 3 sene ayrılmayacağına dair taahhütname imzalayacak. Söz konusu bu taahhütnamenin başlangıç tarihi kısmen ödeme tarihi olacak ve bu tarihe 3 sene eklenerek bitiş tarihi hesaplanmış olacak. Katılımcı sözleşmesini, 3 senelik taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat ya da maluliyet dışında sonlandırması halinde kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle tahsil edilecek.

Söz konusu genelgede konut alımı ya da evlilik hallerinde belge ibraz sürelerine ve belge ibraz edilmemesi durumlarında verilmiş örnekler de yer aldı.

 

Rönesans Gayrimenkul Yatırım halka açılıyor! 17, 18 ve 19 Nisan’da talep toplayacak!

Nisan 2024 SED ödemelerini bekleyenlere bayram müjdesi! Az önce açıklandı, paralar hesaplara yatırılıyor!

Sakarya’da konutta en fazla kazandıran ilçeler!


Geri Dön