03 / 05 / 2024

Depolar doldu taştı koyacak yer kalmadı

Depolar doldu taştı koyacak yer kalmadı

Türkiye Ukrayna buğdayının taşınması için aracı olurken yurt içinde de buğday çiftçisinde art arda güzel haberler geliyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle oldukça kötü bir sene geçiren çiftçiler rekolte artışından son derece memnun.



Geçtiğimi yıl yaşanan kuraklık nedeniyle düşen buğday rekoltesi bu yıl yüz güldürüyor. Çiftçinin tohum olarak desteklenmesi ve yağışların bol olması nedeniyle Türkiye'nin bir çok bölgesinden rekolte artışları haberleri geliyor. Buğdayın en önemli üretim merkezlerinden biri olan Sivas'ta bu yıl rekor kırılırken şimdiden ürünün koyacak depolar sorun olmaya başladı. Toprak Mahsülleri Ofisi'nin depolarında yer kalmazken belediye sorunu çözmek için 34 dönümlük bir araziyi TMO'ya geçici olarak tahsis etti. 800 bin tonluk üretimin hedeflendiği ilde rekoltenin beklenenin çok üstünde olması nedeniyle Sivas Ziraat Odası ve Sivas Belediyesi işbirliği yaparak fazla buğdayı depolanmasına pratik bir çözüm getirdi. 34 dönümlük alanda hızlı bir alt yapı çalışmasıyla depolama alanı oluşturuldu.

Van'da rekolte 3'e katlanacak

Öte yandan bir diğer önemli üretim merkezi olan Van'da da bu yıl 580 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Bir önceki yıl büyük bir kuraklık sorunu yaşanan Van'da 130 bin ton buğday rekoltesine ulaşılması beklenirken, rekolte artışında yüzde 75 hibeyle 364 ton sertifikalı yazlık buğday tohumu desteği verilmesinin etkili olduğu kaydediliyor. Bölgede bu destek çerçevesinde 750 çiftçi 5 ay önce aldıkları tohumları kullanarak ekim yapmıştı. 580 bin dekar alanda ekimi yapılan buğdayda 130 bin ton rekolte bekleniyor. Geçen yıl da yaklaşık olarak aynı alanda ekim yapılmasına karşın rekolte ancak 40 bin ton civarında kalmıştı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön