Kent Haberleri

Deprem araştırmacısı açıkladı: 7,4’lük Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkiler mi?

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ‘7,4’lük Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkiler mi?’ sorusuna yanıt verdi. İşte Baturhan Öğüt’ün o paylaşımı…

 

 

Türkiye, 6 Şubat 2023 tarihinde 1toplamda 1 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli olarak depremlerden sonra resmen beşik gibi sallanmaya başladı.

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve Kahramanmaraş merkezli olarak depremlerin ardından, uzmanlar da peş peşe uyarılar yapmaya başladı. 

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt  resmi sosyal medya hesabı https://x.com/QuakeResearche üzerinden üzerinden yaptığı paylaşımda ‘7,4’lük Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkiler mi?’ sorusuna yanıt verdi. İşte Baturhan Öğüt’ün o paylaşımı…


Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: 

7,4 Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkiler mi?

Yedisu segmenti Malatya'ya 218/km uzunlukta, Adıyaman'a ise 230/km uzaklıktadır. Yedisu ila Malatya ve Adıyaman arasındaki kayaçların tarihçesi 252-22 milyon yıl öncesine dayanmakta. Mezozoyik döneminde oluşan kayaların tarihçesi ise 252-66 milyon yaşında yani yoğunluğu ve sertliği yüksek eski yaşlı dayanım direnci kuvvetli kayalardan oluşmakta. Kale, Elazığ'ı Baskil, ve Tunç eli ili arasında kalan kayaçlar ise en sağlam kayaç olan granitlerden oluşmakta.  Olası Yedisu depremi doğrudan Malatya ve Adıyaman'da yıkım yapması zordur. Nitekim bu bölgedeki kayaların fiziksel özellikleri dahi buna izin vermez; çünkü deprem dalgaları bu birimlerden geçerken yıkım gücü düşük seviyede bu illere ulaşmış olacak. Sadece kalın ve kısmen orta kalınlıkta ki alüvyonel zemin üzerindeki yapılara mukavemet uygulayabilir ama onun dışında sağlam yapılarda yıkım yapamaz. Özellikle bu saydığım zemin türü üzerinde mercali şiddet ölçeğine göre 5,5-6,0 şiddetinde hissedilir buda yaklaşık olarak 4,9-5,2 büyüklükte depreme tekabül etmektedir.

Ayrıca Yedisu depremi bu illerde büyük yıkım yapabilir diyenlere tek çift lafım olacak buradaki kayaların fiziksel özelliklerini bilmeden yorum yapmayın. 

Saygı ve sevgiyle 
Bilimle kalın.
#deprem

NOT: Harita kaynağını MTA.

Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt'ün paylaşımına şu yorumlar geldi:

Çiftçilere büyük müjde! 2024 yılı mazot ve gübre destekleri resmen açıklandı! Hemen bakın!

Konut kredisi faizlerinde son durum! En uygun faiz hangi bankada?

Faizsiz kredide rakamlar yenilendi! Ağustos 2024’te hangi banka ne kadar faizsiz kredi veriyor?