Kent Haberleri

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ‘İlk kez söylüyorum’ diyerek uyardı! Bu ilde 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor!

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Yakın zamanda tehlike gördüğünüz fay hattı var mı?" sorusuna korkutan bir cevap verdi. Görür, "Ben ilk defa söyleyeceğim. Tunceli’de 7,4'e kadar deprem olabilir. Eli kulağında. Şakası yok" dedi.

Tunceli'deki deprem tehlikesine vurgu yapan Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir TV programında, "Yakın zamanda tehlike gördüğünüz fay hattı var mı?" sorusuna, "Ben ilk defa söyleyeceğim. Tunceli tehdit altında. Zira Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı yer alıyor. 250 yılda bir deprem üretme periyodu bulunuyor. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar deprem olabilir. Eli kulağında. Şakası yok" cevabını verdi.

"TUNCELİ TEHDİT ALTINDA"

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldığı bir canlı yayında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Görür, Tunceli'deki deprem tehlikesine dikkat çekti. Görür, konuya ilişkin şunları aktardı: "Bugün Tunceli'den kimse söz etmiyor fakat tehdit altında. Zira Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı yer alıyor. Bu fay en son 1790'lu yıllarda deprem üretmiş. 250 yılda bir deprem üretme periyodu bulunuyor. Yani 1794'e 250 yıl daha eklerseniz günümüze yaklaşırsınız. Bu nedenle orası tehlikeli.

 

"7,4'E KADAR DEPREM ÜRETEBİLİR"

Özellikle Pülümür'ün olduğu bölge. Biz zaten Erzincan-Karlıova ve ayrıca, Bingöl-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar deprem olabilir. Bu fay Tunceli'ye yakın. Tunceli o fayın güneyinde yer alıyor. Batıdan da faal bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem oluşturuyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı yer alıyor. Dört yandan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle tedirgin edicidir.

"ELİ KULAĞINDA, ŞAKASI YOK"

Eli kulağında. Şakası yok. Süre olarak kesin konuşamıyoruz. Tekrar periyodunu bilemiyoruz. Maden Tetkik Arama (MTA) bunu belirlemeye çalışmalı. Bilimin yararı, yerbilimcinin varoluş sebebi budur.

 

"DOĞU ANADOLU FAYI'NIN BÜYÜK DEPREM OLUŞTURMASI İÇİN 500 YIL GEREKİYOR"

Malatya'dan Hatay'a kadar çok önemli bölümü kırıldı. Uzun zaman afet niteliğinde büyük deprem oluşmaz. Fakat bazı graben fayları var. Yaşları itibarıyla yavaş faylardır. Büyük deprem 500 yıl beklemiyoruz. Doğu Anadolu fayının hareketinin 7 ve üstü deprem stresi meydana getirmesi için 500 yıl gerekiyor. Bahsettiğim fayın kırılmamış bölümleri de bir süre sonra kırılıyor. Artçı deprem deniyor buna. O alanda yaklaşık 1-1,5 yıl deprem hissedeceğiz. Doğu Anadolu fayında Bingöl ve Karlıova bölgesi dışında büyük depremlerden uzağız. Kırılmamış bölgeler varsa kırılacaklardır."

Konut kredisinde stoklar eriyor, faizler el yakıyor!

‘Depremzedelere kira yardımı kalıcı konutlara kadar devam etmeli’

Ankara’da aşırı talep konut fiyatlarını artırdı!