22 / 12 / 2024

Deprem bölgesi için flaş açıklama: Hasar tespit çalışmaları yinelenmeli!

Deprem bölgesi için flaş açıklama: Hasar tespit çalışmaları yinelenmeli!

Deprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ederken, depremzedeler evlerinin yine hasar gördüğünü, Jeoloji Mühendisleri Odası da hasar tespit çalışmalarının yinelenmesi gerektiğini söyledi. İşte ayrıntılar...



Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin üzerinden 9 ay geçti. Geçen bu sürede, deprem bölgesinde sık sık sorunlar gündeme gelirken, yeni depremler de oluyor. 23 Kasım akşamı Malatya’nın Battalgazi ilçesinde 5.2 ile 4.7 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Söz konusu deprem, bölge şehirlerinde şiddetli olarak hissedildi. 

Depremzedeler her depremin ardından evlerinin hasar gördüklerini ifade ederken, Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür de bir son dakika açıklamasında bulundu.

Deprem bölgesi için flaş açıklama: Hasar tespit çalışmaları yinelenmeli!

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YENİDEN YAPILMALI 

Evrensel'den Berfin Güler'in haberine göre; Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, Mayıs'tan bu güne hasar tespit çalışmasının yapılmadığını vurguladı ve "Geçtiğimiz zaman zarfında birçok artçı deprem oldu. Bakanlık tarafından yeniden hasar tespit çalışması yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Son artçı depremi yaşarken daha tedirgin olduğunu belirten bir vatandaş ise bunun nedenin yıkımların hala tamamlanmamış olması ve pek çok evin hasarlı durumda olması olduğunun altını çizdi. 

"Malatya’da şu an sağlam bir konut yok. Peş peşe olan artçı depremler de evlerin hasar görmesine neden oluyor. Sokakta yürürken bile tedirginlik yaşıyoruz. Hasarlı olup olmadığını bilmediğimiz binaların yanından, altından geçmek zorunda kalıyoruz" diye konuşan Sultan, depremin üzerinden 9 ay geçtiğine ancakk hala yıkımların tamamlanmadığına dikkat çekti. 

Meydana gelen depremin ardından evlerinin duvarlarının tekrardan çatladığını dile getiren Sultan, on gün önce tadilat yaptırdıklarını, son depremle yeniden duvarlarının çatladığını, tadilat yapan ustanın evin iç duvarlarının yapılması gerektiğini söylediğini ancak bunu yaptırabilecek bir bütçeleri olmadığını da aktardı. 

Deprem bölgesi için flaş açıklama: Hasar tespit çalışmaları yinelenmeli!

Şehirde henüz yıkım çalışmalarının devam ettiğine ve bir an önce bitirilmesi gerektiğine vurgu yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Erkan Özgür, hasarlı binaların durumu ile ilgili konuştu. 

"Yetkililer 38 bin binanın ağır hasarlı olduğunu belirtiyor. Şehrimizde hâlâ enkaz çalışmaları sürüyor. Yıkımlar herhangi bir tedbir alınmadan yapıldığı için Malatya’yı çok büyük sorunlar bekliyor. Ağır hasarlı ve yıkılmamış pek çok bina yer alıyor. Bunların etrafında gezinilmemesi, yanından geçilmemesi gerekiyor" açıklamasını yapan Erkan Özgür, orta hasarlı binaların da şu an hasar durumunun ne olduğunun bilinmediğini, henüz güçlendirme çalışmaları da yapılmadığı için yıkılacak mı yıkılmayacak mı buna ilişkin de kesin bir şey olmadığını dile getirdi. 

Hasar tespit çalışmalarının Mayıs'tan bu güne yapılmadığının ve bu süre zarfında pek çok artçı deprem olduğunun altını çizen Özgür,  yeniden hasar tespit çalışmalarının yapılmasının gerekli olduğunu aktararak, "Artçı depremlerin hafif hasarlı binaları orta hasara, orta hasarlı binaları ise ağır hasara çevirmiş olma olasılığı çok fazla" dedi. 

Deprem bölgesi için flaş açıklama: Hasar tespit çalışmaları yinelenmeli!

GÜVENLİ ŞEHİRLER HAZIRLANMALI 

Özgür, Jeoloji Mühendisleri Odası Genel Merkezinin tavsiye ettiği fay yasasının yetkililer tarafından dikkate alınmadığını, yeniden meydana gelebilecek depremler için dikkate alınması gerektiğini söyledi. 

Konuya ilişkin açıklamasında güvenli kentler oluşturulması gerektiğini dile getiren Özgür, "Yeni kurulacak yerleşim yerleri fay hattına yakın olan yerlerde yapılmamalı. Zemin etüdünün iyi yapılarak sağlam zeminler belirlenip konutların öyle inaş edilmesi gerekiyor. Tarım arazilerinin imara açılmaması gerekmekte. Fay hattına yakın olan alanlarda yüksek katlı binaların inşa edilmemesi gerekiyor" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı. 

2024 pasaport ücretleri belli oldu! 1,2,3 ve 10 yıllık pasaport ücretleri ne kadar oldu?

2019'dan bu yana İzmir'de hangi yatırımlar yapıldı?

İnşaat sektöründe yapı denetim sorunu! Firmalar keyfi uygulama getiriyor!


 


Geri Dön