10 / 05 / 2024

Deprem bölgesinde 1366 hazır giyim firması 70 ülkeye ihracat yapıyor!

Deprem bölgesinde 1366 hazır giyim firması 70 ülkeye ihracat yapıyor!

Dünyaca ünlü markalar bölgeye destek için siparişlerini artırmak isterken, yüzde 70'e ulaşan kapasitenin yükselmesi için daha fazla çalışana ihtiyaç var. Tekstilcilerin en büyük sorunu ise üretim maliyeti ve düşük katma değer.



Dunya.com’dan Fikret Çengel’in haberine göre deprem bölgesindeki tüm sektörlerde hummalı bir çalışma var. Sanayide kapasite yeniden yüzde 70’lere ulaştı. İstihdam sorunu henüz çözülmüş değil ve bir çok sanayi tesisinde işçi arayışı sürüyor. Bu şartlar altında bile bölgedeki 1366 hazır giyim firması 70 ülkeye birden ihracat yapma başarısını gösteriyor.

Gelişim Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akçay, Adıyaman’daki üretim merkezinde işçi sayısını 600’e ulaştırdıklarını belirterek, “Bu rakamı 800’e çıkarabiliriz. Yeter ki iş için bize başvursunlar. Hemen alım yapacak durumdayız. Üretim kapasitesini yeniden yüzde 100’e çıkarmak istiyoruz. Adıyaman’da yeni bir yatırımla üretim tesisi oluşturduk. Deprem sonrası kısa sürede makineler çalıştı. Hatta boşta olan iki hattımız daha var. Kısa zamanda istihdam ve üretimi arttırırız” ifadesini kullandı.

TGSD Başkanı Ramazan Kaya, deprem bölgesinin tekstil ve hazır giyim üretimi için çok değerli bir bölge olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Türk hazır giyim sektörü yıllık 50 milyar dolarlık üretim yapıyor. İhracat, yurt içi satışları, turist harcamaları ve bavul ticaretiyle birlikte toplam 62 milyar dolarlık bir satış büyüklüğümüz var. İhracatın yüzde 93’ünü 40 ülkeye yapıyoruz. Bu ülkelerin yüzde 70’i Avrupa ülkelerinden oluşuyor. Dünyanın her bölgesine tekstil ürünü yolluyoruz. 81 ile yayılan bir üretim ağımız var. 2022 verilerine göre ülkemizde 26 bin 62 hazır giyim üreticisi firma bulunuyor. Sektörde toplam 711 bin kişi istihdam ediliyor. Bu rakam, tekstil sektörü dahil olduğunda 1,2 milyona ulaşıyor. Tekstilin perakende ayağı da dahil edilince istihdam rakamı 2 milyonu buluyor. Hazır giyim üretim kapasitemiz 2022 yıl sonu itibarıyla 3,96 milyon ton. Bu üretimin 352 bin tonu yani yüzde 8,9’u deprem bölgesinde yapıldı. 143 binin üzerindeki çalışan sayısıyla toplam istihdamın yüzde 19,7’si deprem bölgesi oluşturuyor.”

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön