Deprem bölgesinde devam edecek inşaatlar için çok kritik uyarı geldi!
11 şehirde 6 Şubat tarihinden önce inşaatına başlanılan yapılarla ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgedeki “En az iki inşaat mühendisinden oluşan ekibin vereceği teknik rapor” zorunluluğuna inşaat mühendislerinden itiraz geldi... İşte detaylar...
JEOFİZİK, JEOLOJİ MÜHENDİSİ ŞART
İnşaat Mühendisi, güvenli yapı uzmanı, Yapı Denetim Derneği İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Sönmez Kaya söz konusu bu genelgeyi değerlendirdi. Yaptığı açıklamada kriterlerin yeniden ele alınması gerektiğini kaydeden Yapı Denetim Derneği İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Sönmez Kaya, metrekaresi 2 TL'den böylesine kritik bir raporun verilmesi için başka illerden mühendislerin bölgeye gitmeyeceğini belirtti.
Yapı Denetim Derneği İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Sönmez Kaya açıklamasında gönüllü yapılsın denilseydi daha çok katılım olacağını belirterek, ayrıca böylesine riskli binalara girip sadece kolon, kiriş gibi taşıyıcı sistem denetimi yapılarak binanın depreme dayanıklı ya da dayanıksız olacağının netleştirilemeyeceğini söyledi.
Açıklamasında yapıları güvenli kılan tek unsurun kolon, kiriş olmadığını, binanın hangi zemine yapıldığı; fay hattı geçip geçmediği, zemin sıvılaşması olup olmadığının yapı güvenliğini birinci derece etkileyen faktörler olduğunu söyledi. Yapı Denetim Derneği İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Sönmez Kaya açıklamasında teknik kadro kriterine de itiraz ederek, inşaat mühendislerinin yarım inşaatlara devam kararı vermesi için yanımızda bir jeofizik, jeoloji mühendisi olması gerektiğini söyledi. Uzmanların ‘depremler sürecek’ dediğini kaydeden Oğuzhan Sönmez Kaya, zemin parametrelerini jeofizik ve jeoloji mühendisleri değerlendirmeden dayanıklı bina elemesi yapılmasının yanlış olduğunu da dile getirdi.
‘HES’LERİ İNCELEYİN’ ÇAĞRISI
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Jeoloji Mühendisleri Odası, Deprem bölgesindeki tüm hidroelektrik santrallerinin deprem güvenliğinin incelenmesi ve riskli görülenlerin acilen kapatılması çağrısı yaptı.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Yönetim Kurulu, bölgedeki depremlerin baraj ve HES’lere de zarar verdiğini öne sürerek, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile Elektrik Üretim AŞ’nin özellikle bu tür alanları gözden geçirmesi ve olası mühendislik problemlerini çözmesi gerekiyor. Ayıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu da tüm enerji tesisleri için bir düzenleme yaparak, yapıların güvenliği sağlanana kadar enerji satın alma işlemini durdurulmalı” ifadelerini kullandı.
Binalarda devrim gibi bir dönem başlıyor! Duyunca şoke olacaksınız!
Kahramanmaraş Valiliği uyardı! Fırsatçılara göz açtırılmayacak