29 / 04 / 2024

Deprem bölgesinde devam edecek inşaatlar için çok kritik uyarı geldi!

Deprem bölgesinde devam edecek inşaatlar için çok kritik uyarı geldi!

11 şehirde 6 Şubat tarihinden önce inşaatına başlanılan yapılarla ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgedeki “En az iki inşaat mühendisinden oluşan ekibin vereceği teknik rapor” zorunluluğuna inşaat mühendislerinden itiraz geldi... İşte detaylar...



Afet bölgesi içindeki şehirlerde 6 Şubat tarihinden önce inşaatı devam eden binalarla ilgili dün sabah bir genelge yayımlandı. 11 şehirde yarım kalmış binaların inşaatlarına hangi koşullarda devam edileceğine dair oluşan tereddütleri gidermek için hazırlanan bu genelge, sonrasında “zemin etüdü” uyarısı da geldi. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, zemin etüdü incelemeden yalnızca kolon ve kirişlere bakılarak bir inşaata devam edilmesinin yeni sorunlar yaratabileceğini kaydeden inşaat mühendisleri, “Söz konusu bu kararın iki inşaat mühendisiyle verilmesi eksik olur, jeofizik ve jeoloji mühendislerinin de zemin etüdü zorunlu kılınmalı. Uzmanlar yeni depremlerin de 6.8’e varan artçı şokların da devam edeceğini söylerken, zemini göz ardı ederek yarım inşaatlara devam kararı tehlikeli olur” uyarısı yaptı.

Deprem bölgesinde devam edecek inşaatlar için çok kritik uyarı geldi!


TAŞIYICI SİSTEM TEMEL ETKEN

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen “Genel Hayata Etkili Afet Bölgelerindeki Natamam Binalar” konulu genelgede, 6 Şubat 2023 tarihi öncesi inşasına başlanmış fakat henüz tamamlanmamış binalar için en geç bir ay içinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurum ya da kuruluşlardan “teknik rapor” almaları gerektiği bildirildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ilgili idareler, söz konusu bu rapora göre eğer binaların taşıyıcı sistemleri hiç hasar görmemişse ya da yapısal olmayan hasarlar giderilmişse inşaat izni verebilecek. Aktarılan detaylara göre, taşıyıcı sistemde deprem güvenliği açısından tehlike arz etmeyen bir hasar varsa onarılması ya da güçlendirilmesi gerekli. Taşıyıcı sistemde güçlendirme mümkün olmayacak biçimde hasar var ise inşaat kesinlikle yıktırılacak.

TEKNİK RAPORDA İHTİSAS KRİTERİ

Söz konusu genelgede teknik raporun hizmet bedelinin nasıl belirleneceği de açıkça belirtildi. Buna göre hizmet bedeli inşası tamamlanan bina inşaat alanı üzerinden hesaplanacak. Metrekare bedeli 2 TL olacak ve toplam bedel 3 bin 500 TL'nin altında olmayacak. Teknik rapor da ihtisas alanı inşaat mühendisliği olan en az iki kişiden meydana gelen heyet tarafından hazırlanmak zorunda. Söz konusu bu teknik raporda yapının dört cephesinden çekilen dış cephe fotoğrafları, binanın taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan elemanlarındaki hasar durumunu ortaya koyacak biçimde, hasarlı elemanların tamamı için, hasarsız elemanlarının ise yeterli miktarda fotoğraf ve video kayıtları zorunlu olmak üzere tüm tespitlerin bulunması da zorunlu tutuldu.


Geri Dön