01 / 05 / 2024

Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!

Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, deprem bölgesindeki davaların 750 günde değil 168 günde tamamlanacağına dikkat çekti. Yılmaz Tunç, Kilis'te yaptığı açıklamasında deprem bölgesi ile ilgili çalışmalara da yer verdi. 



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kilis Valisi Tahir Şahin'i ziyaret etti ve burada açıklamalarda bulundu. Bakan Yılmaz Tunç, yaptığı son dakika açıklamasında, şehirdeki yaptıklarını, depremin ardından gerçekleştirilen  çalışmaları ele aldıklarına dikkat çekti. 

"Asrın felaketi" şeklinde nitelendirilen 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Kilis'te yaraların sarılması mücadelesinin sürdüğünü, eprem bölgesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinenin hep birinci önceliği olduğunu belirten Yılmaz Tunç, kentlerin yeniden inşasıyla ilgili yapılan çalışmaların hep gündemlerinde olduğunun altını çizdi. 

Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 680 bin konutun bir sene içinde yapılarak hak sahiplerine teslim edilmesine ilişkin sürecin başladığını, Kilis'teki 4 bin 552 ağır hasarlı binanın yüzde 93'ünün yıkıldığını belirtti. 

Ayrıca, kentte 700'e yakın konutun inşasının gelecek ay bitirileceğine ve hak sahiplerine teslim edileceğine vurgu yaptı. 

Deprem anından itibaren 11 şehirde yargı hizmetlerinin aksamaması amacıyla çalışmalara titizlikle devam ettiklerine, bölgeye farklı şehirlerden bin hakim ve savcının, 8 bin 951 adliye personelinin yollandığına, 221 hakim ve savcının ilave olarak bölgeye atamalarını gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Tunç, depremde ağır hasar gören ceza infaz kurumlarından 12 bin hükümlünün de başka şehirlere nakledildiğinin altını çizdi. 

Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!

750 GÜNDE TAMAMLANACAK DAVA, 168 GÜNDE SONUÇLANACAK 

Bakan Tunç, yargı hizmetlerinin aksamaması amacıyla yine 1.196 adet konteyner gönderdiklerini dile getirdi. 

"Hızlı bir şekilde hasar gören adalet binalarımızın onarımlarını tamamladık. Ağır hasarlı olan 15 adalet binamız mevcuttu. İkisi müstakil bina. Biz bunların hepsini yatırım programlarına alarak inşaat süreçlerine, proje çalışmalarına start verdik. Bir bölümünün ihalelerini yaptık ve gecikmeksizin bu süreci takip ediyoruz" açıklamasında bulunan Yılmaz Tunç, yine bölgede  253 adliye konutunun da yatırım programına alınmasını sağladıklarını belirtti. 

Tunç, açıklamsında özellikle yargı hizmetlerinin bölgede aksamaması, yıkım kararlarından hasar tespitlerinden oluşan idari davaların tıkanmaya meydan vermemesiyle ilgil de gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. 

Gaziantep'te yargı hizmetleri ile ilgili tüm bölgede hakim ve savcıların, uygulayıcıların, idarecilerin katıldığı bir bölge toplantısı, deprem değerlendirme toplantısı gerçekleştirdiklerini anımsatan Tunç, "Bu toplantıdaki ihtiyaçlar, görüşler doğrultusunda da yasal düzenleme gerektiren durumları Türkiye Büyük Millet Meclisimizin takdirlerine sunduk ve iki önemli konuda yasal düzenleme gerçekleşti ve geçen haftadan itibaren de yürürlüğe alındı" açıklamasında bulundu. 

Söz konusu düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığını aktaran Tunç, "Hasar tespitlerinden ve yıkım kararlarından doğan idari davalarda yeni bir usul, geçici madde" dedi. 

Deprem bölgesindeki davalar 168 günde sonuçlanacak! Bakan tek tek açıkladı!

Yalnızca 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 şehirde görülecek olan davalarla ilgili olarak idari yargılama usulüne geçici bir madde eklendiğinin altını çizen Bakan Yılmaz Tunç, "Buradaki değerlendirmeler sonrası çıkan görüş doğrultusunda normal süreçte 750 günde bitecek dava bu usulle 168 gün içerisinde tamamlanavak" dedi ve bu düzenlemenin idari davaların yıkım kararları ile kentlerin yeniden inşa sürecinin gecikmemesi için önemli bir düzenleme olduğunu vurguladı. 

Aynı düzenleme içerisinde özellikle bilirkişi raporlarının gecikmemesi, yargılamanın gecikmemesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz Tunç, "Bu nedenle de bölge dışından bilirkişi atanabilmesine ilişkin olarak da yine Bilirkişilik Kanunu'muza geçici bir madde ekleyerek özellikle mevzuat bakımından da bölgede, deprem bölgemizde süren davalarda bir tıkanıklığın olmaması için gerekli yasal düzenlemeleri de devreye aldık" şeklinde konuştu. 

TOKİ'den bir ile daha 304 konutluk yeni proje geliyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu'ndan yüksek hızlı tren müjdesi!  Ankara  ile Çorum arası 1.5 saat olacak!

Bakan Özhaseki açıkladı: Yerinde Dönüşüm Projesi'nde depremzedelere harç muafiyeti tanınıyor!


Geri Dön