30 / 04 / 2024

Deprem bölgesine özel teşvikler gelecek mi? Peş peşe teklifler geldi!

Deprem bölgesine özel teşvikler gelecek mi? Peş peşe teklifler geldi!

TÜRMOB, düzenlediği raporla deprem bölgesinin ihtiyaçlarına ışık tuttu. Raporda, depremden en fazla etkilenen il ve ilçelerde mücbir sebep hali süresinin uzaması tavsiye edilirken, yeni araç teminlerinde ÖTV ve KDV indirimi uygulanması önerildi.



Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), düzenlediği raporla, deprem belgesindeki mükelleflerin vergi haklarından, sosyal konulara yönelik pek çok başlığı kapsayan tavsiyelerde bulundu.

Söz konusu rapor, "Deprem Bölgesi Kalkındırılmasına İlişkin TÜRMOB Görüş ve Öneri Raporu", ‘Kalkınma Temelli Bütüncül İktisadi ve Ekonomik Tedbirler’ ve ‘Sosyal Hayatın Canlandırılmasına, Bölgede Meydana Gelen Travmaların Atlatılabilmesine ve Demografik Yapının Korunmasına İlişkin Sosyal Tedbirler’ olmak üzere 2 temel başlıktan oluşuyor.

Raporda, ilk olarak Kahramanmaraş ve Hatay merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen bölgenin kalkındırılmasına ilişkin depremden en fazla etkilenen il ve ilçelerde mücbir sebep hali süresinin uzatılması ve deprem bölgesine özel teşvik düzenlemelerinin uygulamaya konulması tavsiye edildi.

 Deprem bölgesine özel teşvikler gelecek mi? Peş peşe teklifler geldi!

FİAZSİZ VE DÜŞÜK ORANLI TAKSİTLENDİRME

Dünya gazetesinin haberine göre, deprem illerindeki mükelleflere yapılandırma düzenlemesi kapsamında faizsiz ya da daha düşük faiz oranıyla taksitlendirme olanağı da getirilmesi talep edilen raporda, deprem bölgesindeki mükellefler için sermaye kaybı ve borca batık olma durumuna yönelik yeni düzenlemelerin uygulamaya konulması gerektiği aktarıldı.

 Deprem bölgesine özel teşvikler gelecek mi? Peş peşe teklifler geldi!

Deprem kentlerinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için vergi oranlarının indirimli uygulanması tavsiye edilen raporda, "Deprem kentlerindeki konut teslimlerine indirimli KDV'ye devam edilsin. Kamu görevlilerinin ücretleri depremden en fazla etkilenen kentler sıralaması göz önünde bulundurularak yükseltilsin. Depremin ardından yeni yapılaşma ile meydana gelebilecek mülkiyet hukuku sorunlarına özel çözümler getirilsin. Sosyal aktiviteler teşvik edilsin. Bölgeye psikososyal destekler sağlansın. Demografik denge muhafaza edilsin ve eğitim faaliyetler kesintiye uğratılmadan devam ettirilsin” ifadeleri yer aldı.

Bahsi geçen açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, depremler yüzünden bölgenin mali ve sosyal yönden negatif bir şekilde etkilendiğine işaret ederek, depremden etkilenen kentlerden diğer kentlere yaşanan zorunlu göçler yüzünden bölgenin demografik yapısının da negatif etkilenme riskinin ortaya çıktığını söyledi.

Milyonlara kentsel dönüşüm uyarısı! Sağlam konutunuzu kentsel dönüşümde kaybetmeyin!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kanun teklifi genel kurulda yasalaştı! Yasada 100 gün detayı!

GYODER’den kiracılara müjde! Kira fiyatlarını düşürecek proje hazır!


Geri Dön