01 / 05 / 2024

Deprem değil yanlış bina can alıyor!

Deprem değil yanlış bina can alıyor!

Gaziantep’te merkez üssü Fevzipaşa olan bir deprem riskinin varlığından bahseden Gaziantep Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Devrim Yıldırım, özellikle Karataş bölgesini deprem riskine karşı uyardı.



Gaziantep Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Devrim Yıldırım, 17 Ağustos depreminin sebeplerinin unutulduğunu ve önlem alınmadan şehirlerin hızlı büyüdüğünü söyleyerek tahmin edilen deprem ihtimallerinden bahsetti. Gaziantep’te deprem riski yüksek iller arasında. Özellikle Şehitkamil İlçesi bünyesinde bulundurduğu kırıklı yapı ve fay hattına yakınlığı ile en yüksek riski taşıyor. Gaziantep’in deprem riskini ve belediyelere düşen ödevleri Gaziantep Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Devrim Yıldırım, değerlendirdi. 


17 AĞUSTOS’U HİÇE SAYDILAR


17 Ağustos depreminden sonra Türkiye’de hiçbir önlem alınmadan binaların dikilmeye devam edildiğini ve insan canının hiçe sayıldığını söyleyen Yıldırım, “Türkiye’de 17 Ağustos depreminden sonra her şey daha iyiye gidecek diye düşünürken aslında hiçbir şey değişmeden her şey daha kötüye giderekten devam ediyor. Türkiye’de depreme karşı en ufak önlem alınmıyor. Yapıların nasıl yapıldığı kimsenin umurunda değil. 17 Ağustos’u gördük o kadar can verdik ancak en ufak bir ders almadık. Aynı hataları Van depreminde de yaşadık yine ders almadık” dedi.


GAZİANTEP’TE GÖRÜNÜME BAKIYORLAR


Gaziantep’te binaların büyüklüğü ile binaların görünümü ile ilgilenilirken deprem riskine karşı dayanıklı bina yapımının unutulduğunu hatırlatan Yıldırım, “Gaziantep’te özellikle depreme önem verilmiyor. Gazianteplinin tek düşündüğü kimin evi daha geniş, kimin evi daha güzelde. Gaziantep’te deprem olmaz fikriyle hareket etmeye devam edersek çok büyük kayıplar verebiliriz. Depremin nerde ne zaman meydana geleceğini kestirmek imkansız. Deprem olmaz denilen bir noktada bile anlık bir hareket ile büyük depremler olabilir” açıklamalarına yer verdi. 


GAZİANTEP’İN DEPREM RİSKİ ARTTI


Gaziantep’te yeni kırıklı hatların tespit edildiğini ve üçüncü deprem kuşağından ikinci deprem kuşağına geçildiğini bu durumun da özellikle Şehitkamil İlçesi’ni tehdit ettiğini anlatan  Yıldırım, “Gaziantep’te yeni kırık hatları tespit edildi. Gaziantep eskiden üçüncü deprem kuşağındayken şimdi ikinci deprem kuşağında. Özellikle Şehitkamil İlçesi ikinci deprem kuşağında geçiyor. Bu durum da tehlikenin boyutunu büyütüyor. Gaziantep’te riskli şehirler arasında” ifadelerine yer verdi. 


İNSANLARI DEPREM DEĞİL BİNA ÖLDÜRÜYOR


İnsanları depremin değil binaların öldürdüğünü söyleyen Yıldırım, “ Rahmetli Ahmet Mete Işıkara’nın meşhur bir sözü vardı. İnsanı deprem öldürmez bina öldürür diye. Ne yazık bina yapımına da önem vermiyoruz. Çoğu insan deprem olduğu için değil beton yığınlarının altında kaldığı için, dayanıklı inşaatlar yapılmadığı için, inşaat yapımında hiçbir kontrol olmadığı için ölüyor” şeklinde konuştu. 


ZEMİN ETÜTLERİ DOĞRU YAPILMIYOR


Gaziantep’in zemin etütünün yapımında denetim eksikliği yaşandığını aktaran Yıldırım, “Gaziantep’in zemin etütünü eskiden oda olarak çok iyi denetliyorduk. Şu anda Gaziantep’in zemin etütünün çok da doğru yapıldığına inanmıyorum. Bunu inşaat mühendisleri de biliyor, belediyeler de biliyor. Yıllar önce çok kaliteli işler yapılırken şu anda aslında her şey sadece kağıt üzerinde yapılıyor maalesef” dedi.  


TOKİ’LERDE DURUM DAHA VAHİM


Toplu konutlarda denetim eksiklerinin yaşandığını ve depreme karşı dayanıklılığın daha az olduğunu açıklayan Yıldırım şu ifadelere yer verdi, “Belediyelerin aracılığı ile yapılan TOKİ’lerde durum daha vahim.  TOKİ  ihalesini kim daha ucuz verirse ihaleyi ona bırakmaya çalışıyorlar. Burada binan yapımı depreme dayanıklılığı kesinlikle düşünülmüyor. Devlet eliyle yapılan bu konutların da hiçbir şekilde güvenliği yok aslında. TOKİ konutlarını müteahhit yapıları ile karşılaştırdığımızda TOKİ’lere daha dayanıksız diyebiliriz”. 


BELEDİYELER DENETİME ÖZEN GÖSTERMELİ


Belediyelerin özellikle jeoloji mühendisi istihdam etmesi gerektiğini ve mühendislerin verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Yıldırım şu açıklamalarda bulundu, “Gaziantep’te belediyelerin inşaatları denetlemesine özen göstermesi gerekiyor. Ancak şehrimizde bu denetimin çok da iyi yapıldığını düşünmüyorum. Belediyeler jeoloji mühendisi istihdam etmiyor etmiş oldukları da ya asfalt yapımları ile ilgileniyor ya da şantiyelerle ilgili çalışıyorlar. Belediyelerin deprem riskini düşünerek inşaat yapımlarına özellikle özen göstermesi gerekiyor”. 


MERKEZ ÜSSÜMÜZ FEVZİPAŞA


Gaziantep’te merkez üssü Fevzipaşa’dan geçen büyük bir fay hattı var. orada 7 şiddetinde bir deprem olduğunu düşünürsek 5 şiddetinde zarar görürüz. Bu da büyük yıkım demek olur. KÜSGET taraflarında da kırık yapılı çok fazla fay hatları mevcut. Zemin özellikle çok kötü. Bazalttan oluşan doldurma bir zemin. Karataş Tarafın aslında imara dahi açılmaması gereken bir bölgeydi. Zemini düşünüldüğünde çok büyük risk faktörü. Karataş’ta büyüt taşların arası tamamen kil dolgularla beslenmiş durumda. Homojen bir zemin olmadığı için riskli. Şu durumda Gaziantep’in en riskli bölgesi olarak Karataş’ı görebiliriz. 


DEPREMİ UNUTMAYALIM


17 sene önce yaşanan depremi unutmayarak her an deprem olabilme ihtimali düşünülerek tedbir alınması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Deprem için lütfen balık hafızalı olmayalım. 17 sene önce yaşanan depremi ve etkilerini unutmayalım. Sadece bir gün yıl dönü hatırlanıp geçmeyelim. Depremin saati mevki yoktur. Gaziantep’te her an deprem riskiyle karşı karşıya bunu bilip önlemimizi alarak yaşayalım” dedi. 




Ahmet ATMACA/Gaziantep Güneş


Geri Dön