22 / 12 / 2024

Deprem ivmesi hesaplandı, tsunami riski yok!

Deprem ivmesi hesaplandı, tsunami riski yok!

Kanal İstanbul Projesi, 2 yılda 200 bilim adamı tarafından 16 bin sayfa olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nda tüm olası riskler ve tehditlere ilişkin incelendi.



Türkiye’nin vizyon projelerinden olan Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’nın tarihsel dokusunun korunması ve güvenliğinin sağlanması, trafik yükünün azaltılması, trafik güvenliği ile seyir emniyeti sunulması, yeni bir uluslararası su yolu ve yatay mimariye dayalı modern bir yerleşim alanı oluşturulması için tasarlanırken projede olası bütün riskler de hesaplandı. 

DEPREM İVMESİ HESAPLANDI

Yeni Şafak'tan Fazlı Şahan'ın haberine göre; Kanal İstanbul'un derinliği 20,75 metre olacak. ÇED sürecinde 20 kilometre derinliğinde, 7 üzerinde depreme göre planlama hazırlanırken, böylesi sığ bir inşaatın, yüzlerce kilometre kalınlığındaki bu kütleleri tetiklemesinin mümkün olmadığı belirlendi. 

Kanal İstanbul güzergâhı üzerinde herhangi bir aktif fay hattı da yer almazken, kanala 11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu Fay Hattı ve 30 kilometre mesafeden Çınarcık fay hattı geçiyor. 
Kanal İstanbul kapsamında deprem durumsallığı analizlerinde, 2 bin 475 yıllık tekrarlı deprem periyodu analiz edilerek, oluşabilecek en büyük depreme göre deprem ivmesi hesaplanırken, kanal tasarımı da bu ivme hesabına göre yapıldı. 

TSUNAMİ RİSKİ YOK

Güzergahlar boyunca çalışma alanı ve yakın çevresinin heyelan riski değerlendirmesinde ise Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Heyelan Envanteri Haritası İstanbul Paftası’ndan faydalanıldı.

Proje alanı ve çevresine ait heyelan durumu Heyelan Envanteri haritaları kullanılarak planlanırken, potansiyel tehlike oluşturabilecek herhangi bir aktif veya yeni heyelan alanı bulunmadığı belirtildi. Bu çalışma kapsamında Marmara Denizi için sismik sebeplere bağlı ve denizaltı heyelanlarına bağlı olası tsunami kaynakları da ayrıca incelendi. Tarihsel çalışmalara dayanılarak belirli tsunami senaryoları hazırlanırken, projede risk taşıyan bir durumun olmadığı saptandı. 

75 milyar liralık proje

Kanal İstanbul’un 75 milyar TL'ye mal olacağı öngörülüyor. İhale sürecinden sonra kanal inşaatı öncesi hazırlık çalışmaları yaklaşık 1,5 yıl devam edecek. İnşaatın ise 5,5 yıl süreceği belirtiliyor. 

Kanal İstanbul projesinin 7 yılda tamamlanması öngörülüyor. Projenin hazırlık-inşaat aşamasında yaklaşık 10 bin; işletme aşamasında, kanal ve liman ve yat limanı gibi diğer işletmelerde yaklaşık 10 bin kişinin çalışması planlanıyor.

Kanal İstanbul'a neden itiraz ediliyor?

Murat Kurum: Kanal İstanbul bağımsızlık projemizdir!

Kanal İstanbul ve deprem!


Geri Dön