28 / 04 / 2024

Konut sektöründe balon riski yok!

Konut sektöründe balon riski yok!

Türkiye gayrimenkul piyasasında konut balonu olduğu spekülasyonlarına Nobel ödüllü ekonomist Prof. Robert Shiller, son noktayı koydu. Prof. Robert Shiller 'Konut sektöründe balon riski yok' dedi.



Leighbureau-İndeks Konuşmacı Ajansı Üyesi Robert J. Shiller, Şekerbank’ın 60. kuruluş yılı kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı”na konuşmacı olarak katıldı. Nobel Ödüllü (2013) Ekonomist Robert J. Shiller, ekonomik krizin nedenlerini anlattı. Shiller, finansal balonlar ile ilgili yaptığı isabetli öngörüleri ile tanınıyor. 


Prof. Shiller, Türk konut sektöründe çok hızlı bir fiyat artışı olduğunu ancak alarm verici durumda olmadığını söyledi. Şekerbank'ın 60'ıncı yılı nedeniyle düzenlenen 'Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı' Nobel ödüllü ekonomist Prof. Shiller, Türkiye'de konut fiyatlarının arttığını fakat, ciddi bir durum olmadığını söyledi.


Alarm durumu yok


Konferansta konuşan Shiller, "Türkiye'de konut fıyatlarmdaki artış alarm verici durumda değil. Balon şişmeye başladı ama ABD ya da başka ülkelerdeki kadar ciddi bir durum yok" dedi. Shiller, Türkiye'nin özellikle son 10 yılda çok değiştiğine vurgu yaparak, İstanbul'da ev fıyatlarının yükseldiğini ve bunun kendisini şaşırtmadığını ifade etti. Tarihte yaşanan büyük fiyat hareketlerini hatırlatan Shiller, "O dönemlerde balonlara inanmadılar ve piyasalara çok fazla güvenildi" şeklinde konuştu. 


Krizi 5 yıl önce gördü


ABD’deki konut balonunu önceden görüp, bunun söneceğini, konut fiyatlarında çöküş olacağını öngörmesi. Bu tahmini yaparken, ‘her konuda fikri olan’ biri olarak değil; varlık fiyatları ve kazançlar üzerine kafa yoran, çalışmaları olan bir iktisatçı olmasından geliyor; Nobel ödülü almasına da yol açan temel çalışması varlık fiyatlarının uzun vadede öngörülebilir olması üzerine.  Shiller, konut balonunu öngörmenin yolu olarak da fiyat/kira oranına bakmanın önemli olduğunu vurguluyor. 


Gözlem Gazetesi


Geri Dön