27 / 04 / 2024

İstanbul'da tsunami riski var mı?

İstanbul'da tsunami riski var mı?

Türkiye'de 11 şehirde yıkıma ve can kaybına yol açan deprem felaketi sonrası gözler İstanbul'a çevrildi. Marmara'da yaşanacak büyük bir depremin İstanbul'da yaratacağı yıkımın yanında tsunami riski de sık sık gündeme geldi. Peki İstanbul'da tsunami riski var mı?



Başta merkez üssü Kahramanmaraş olmak üzere 11 ilde ciddi yıkıma ve can kaybına yol açan depremler sonrası yaşanan artçılar bölgedekileri tedirgin etmeyi sürdürüyor. Son olarak 21 Şubat tarihinde Hatay'da yaşanan ve yürekleri ağza getiren 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerden sonra suların çekildiği şeklinde gelen haberler ve daha sonra yapılan uyarılar da tsunami endişesi yaratmıştı. 

İstanbul da tsunami riski var mı?

Tsunami riski, olası bir Marmara Depremi noktasında da birçok kişinin kafasındaki önemli soru işaretleri arasında yer aldı. Tarih boyunca oldukça yıkıcı depremlerin yaşandığı mega kent İstanbul'a ait tarihi kayıtlara göre bu depremlerin bir bölümü tsunami oluşumunu da tetikledi. İstanbul kıyılarında yaşanan tsunami dalgalarının çoğunun 6 ila 10 metre olduğu, 'Kıyamet-i Suğra' (Küçük Kıyamet) adı verilen 1509 yılındaki Büyük İstanbul Depremi'nde Ayasofya Camii’nin fetihten sonra yapılan minaresinin yıkıldığı, Galata Kulesi ve Kız Kulesi'nin 8 metreyi aşan dev dalgalar yüzünden hasar aldığı bildiriliyor. Peki Marmara'da yaşanması beklenen büyük deprem geçmişte olduğu gibi şehrin kıyılarında bir tsunami tehlikesi yaratabilir mi? 


Geri Dön