09 / 05 / 2024

İstanbul'da tsunami riski var mı?

İstanbul'da tsunami riski var mı?

Türkiye'de 11 şehirde yıkıma ve can kaybına yol açan deprem felaketi sonrası gözler İstanbul'a çevrildi. Marmara'da yaşanacak büyük bir depremin İstanbul'da yaratacağı yıkımın yanında tsunami riski de sık sık gündeme geldi. Peki İstanbul'da tsunami riski var mı?



Milliyet'ten Zeyenp Dilara Akyürek, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Kıyı ve Deniz Mühendisliği Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner'e merak edilenleri sordu.

'İSTANBUL'UN KUZEYİNDEKİ İLÇELER DE RİSK ALTINDA'

1509’da yaşanan Büyük İstanbul Depremi'nde farklı noktaların tsunamiden etkilendiğine değinen Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, "Dalgalar Galata’ya kadar ulaşmış olabilir. Bu, bilimsel olarak da mümkün. Çünkü önündeki alan kapalı değildi bina veya başka bir yapı yoktu" dedi. Açıklamasında Büyük İstanbul Depremi'nin oluşturduğu tsunaminin, şehrin Marmara kıyılarında etkili olduğu belirten Prof. Dr. Yalçıner, tarihte birkaç defa yaşanan bu olaylarda dalga boylarının Yenikapı surlarını geçtiğine dair bir veri olduğunu da söyledi. Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner ayrıca Marmara Denizi için sık sık gündeme gelen tsunami tehlikesinin Karadeniz için de geçerli olduğunu da söyledi.

İstanbul da tsunami riski var mı?

'GEMİLERİN TSUNAMİDEN BATMIŞ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR'

Yaptığı açıklamada tarihi kayıtlara geçen en önemli tsunamilerin 1509 yılında İstanbul kıyıları ve 1894 yılında Adalar'da etkili olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yalçıner, "1509 yılındaki deprem, tsunami oluşturmuş bir depremdir. Yenikapı’da metro inşası için kazılar yapıldığında, orada M.S. 360’tan 1000’e kadar liman olan alanda batık gemiler bulundu. Bu gemilerin tsunamiden batmış olduğu düşünülüyor. M.S. 1010’da Marmara’da tsunami olduğunu biliyoruz" diye konuştu.


Geri Dön